Terugblik van onze WK-ambassadeurs: "Colombia wil voetballen en doet dat met vertrouwen"

Caroline Tonnelier

Het WK is afgetrapt en de eerste wedstrijden leverde al meteen de nodige stof tot discussie. Wat vonden onze ambassadeurs ervan en hoe beleefden zij de match?

Vond je het resultaat terecht?

Thomas De Visscher: Pekerman haalde bij eerste wedstrijd van dit WK geen wit konijn uit zijn Argentijnse hoed. Geen Bacca noch Jackson Martinez aan de aftrap, maar wel Ibarbo. Dit was te verwachten na zijn goede oefenwedstrijd tegen Jordanië (3-0). José koos voor de standaard 4-2-3-1 opstelling voor deze eerste wedstrijd in Groep C. Zoals te verwachten waren het de backs (Armero en Zuniga) die de ruimte kregen van de ploeg. De Colombianen hielden de linkerkant open voor Armero. Ibarbo schoof dan centraal als Armero in balbezit was (zodat de Grieken moesten focussen op twee ipv één spits in een 4-2-2-2) en met succes.

Na welgeteld vijf minuten scoorde Armero de eerste goal voor Colombia op dit WK, na het magnifiek laten lopen van de bal door de benen van Rodriguez op een pas van Cuadrado van op links, waardoor de volledige Griekse verdediging op het verkeerde been stond. Na het doelpunt deemsterde de wedstrijd weg en de Grieken probeerde de Colombiaanse 16 meter te bereiken maar de sterke verdedigende organisatie liet dit niet toe. Na 58 minuten bevestigde Teofilo Gutiérrez (River Plate) nogmaals de keuze van Pekerman in plaats van Carlos Bacca, Jackson Martinez en Adrian Ramos. Hij maakt nooit de mooiste doelpunten maar staat altijd op de juiste plaats om zijn doelpuntje mee te pikken (2-0). Als kers op de Colombiaanse taart was het doelpunt van James (in het Spaans uitgesproken Hames) in de laatste minuut, een bekroning op zijn sterke wedstrijd (3-0).We kwamen na de vroege openingsgoal eigenlijk niet meer in de problemen en dus een verdiende zege.

"Werkpunten liggen vooral in het aanhouden van het tempo"

Wat onthoud je voor de volgende wedstrijd?

Thomas: Colombia wil voetballen en doet dat met vertrouwen, ze laten de backs goed opschuiven waardoor de verdediging moeite heeft om de gaten te vullen. Ze schakelen goed om zowel in verdediging als in de aanval en passen hun systeem aan in functie van de strategie (4-2-3-1 verdedigend en aanvallend 4-2-2-2). James Rodriguez is in topvorm en zorgt voor de controle in het aanvallende compartiment. De jonge Arias (PSV) mocht na 74 minuten Armero vervangen en deed dat met verve, hij liep de meters en stond sterk te verdedigen, dus hij kan de backs (die vele meters lopen en essentieel zijn in het systeem) aflossen.

De werkpunten voor de volgende wedstrijd liggen vooral in het aanhouden van het tempo. Na de 1-0 trokken de Colombianen zich terug achter de bal en hadden ze moeite om het tempo van het eerste kwartier terug te vinden. Hierdoor creëerden de Grieken kansen. Ze werden gelukkig niet afgestraft maar tegen Ivoorkust en Japan zou dit wel kunnen gebeuren.

Wat viel beter mee dan verwacht of viel net tegen?

Thomas: De invalbeurt van Jackson Martinez was ondermaats, hij was te weinig aanwezig en kon het spel niet beïnvloeden zoals zijn collega Gutiérrez.

Wie vond je de uitblinker bij jouw ploeg?

Thomas: Het verloop van de wedstrijd werd volledig georkestreerd door James Rodriguez die op de nummer 10 zijn echte klasse toont met zijn prachtige linkervoet.