Rust en realisme, de sleutels van Vukomanovic bij Standard

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 0 reacties
Rust en realisme, de sleutels van Vukomanovic bij Standard
Foto: © photonews

Sinds Guy Luzon bij Standard de deur achter zich dichttrok, lijkt het plots wel te lukken bij de Rouches. Ivan Vukomanovic kreeg er al het vertrouwen tot het eind van het seizoen. We gingen na hoe hij met dezelfde spelers wel resultaten haalt.

Door Sander De Graeve

Realisme en balans

De spelers en de opstelling bleven grotendeels gelijk, maar de hand van Vukomanovic is duidelijk te zien. Gedaan met het alles-of-niets-voetbal van Guy Luzon dus. De Israëliër was verliefd op aanvallend voetbal, maar bracht te weinig tegengewicht.

Onder Vukomanovic bouwt Standard iets rustiger op en lijkt het zijn beperkingen beter te kennen. Ook de terugkeer van talent Tortol Lumanza-Lembi is opmerkelijk. Hij moest in het begin van het seizoen de smalle kern helpen opvangen, maar werd daarna door Luzon aan de kant geschoven. Onder Vukomanovic grijpt hij opnieuw zijn kans.

Rust

Het gedrag van Guy Luzon langs de lijn zorgde niet alleen voor entertainment bij sommigen en irritatie bij velen. Ook zijn spelers kregen het vaak op hun heupen van de fratsen van de coach aan de zijlijn. Ook zijn constante protest bij de scheidsrechters zorgde ervoor dat zijn spelers vaker over de schreef gingen. Een teveel aan kaarten kostte Standard al punten.

De rode kaart voor Jeff Louis op bezoek bij Club Brugge is daar het beste voorbeeld van. Sinds Vukomanovic overnam, hangt er meer sereniteit rond het elftal. De spelers gaan niet meer klagen bij de ref en zelfs in de geladen topper tegen Anderlecht werden maar twee spelers op de bon geslingerd. Tegen KV Mechelen pakte Standard zelfs geen enkel karton.

Super Mpoku

Hier kunnen we echter niet naast kijken. De oefenmeester van Standard wordt meer dan geholpen door de supervorm waarin Paul-José Mpoku momenteel verkeerd. Hij heeft een voet in zowat elk doelpunt en legde er zelf al vier in het mandje sinds Vukomanovic overnam. Onder Luzon kwam hij in competitie maar twee keer tot scoren. Één daarvan kwam er in de ontspoorde match tegen Zulte Waregem.

En nu, bevestigen

De eerste balans is positief. Vukomanovic parkeerde Standard na de goeie resultaten op plaats vijf. Nu wacht de moeilijkste opdracht. Na het schokeffect van het vertrek van Luzon moet hij zijn lijn verder proberen doorzetten. We zijn benieuwd.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties