De balans na een half seizoen: Anderlecht nog niet top maar wel op koers

De balans na een half seizoen: Anderlecht nog niet top maar wel op koers
Foto: © photonews

Het seizoen is halfweg. Hoog tijd dus voor een tussentijdse balans. We kijken terug naar onze prognose voor het seizoen en analyseren de kansen voor de tweede seizoenshelft met Eddy Snelders. Anderlecht vinden we momenteel aan de leiding.

Huidige plek: 1 / Prognose: 2

Tja, voor het seizoen was het nog een geanimeerde discussie op de redactie: wie zou één en wie zou twee worden? Anderlecht en Club Brugge lossen onze verwachtingen in ieder geval al in, want we zijn echt op weg naar een traditionele tweestrijd tussen de Brusselse en West-Vlaamse grootmacht. 

Anderlecht begon sterk aan de competitie, maar liet Club een gat dat op een bepaald moment acht punten bedroeg, bijna helemaal dichtrijden. De jonkies van Besnik Hasi zijn wispelturig en lieten meerdere steken vallen in de competitie. Na Nieuwjaar wil de Anderlechtse coach daar een constante in krijgen.

TOP: de ontbolstering van nog meer jeugd

Anderlecht had al een serieus jonge kern, maar zag - door noodomstandigheden - nog een paar jongens op het voorplan treden. Acheampong, vorig seizoen vooral invaller, kreeg zowel op de linksmidden als linksachter zijn kans en trok elke keer zijn streng. Met Andy Kawaya en Samuel Bastien staan er nog twee te dringen aan de poort. En Leander Dendoncker blijkt een heel nuttig wisselstuk te zijn.

Defour paste zich goed in, Conte liet al mooie dingen zien, Mbemba is een machine die elke week zijn match speelt, Najar is nu wat vermoeid, maar was ook dik in orde daarvoor,... Anderlecht heeft verschillende lichtpunten, maar nu moet het goed voetbal er nog bijkomen. En dat zal voor een groot deel afhangen van of Youri Tielemans zijn beste vorm terugvindt.

FLOP: de ups en downs van Mitrovic

Anderlecht is in grote mate afhankelijk van zijn Servische spits. Zijn doelpunten moeten de doorslag geven en als hij dan mindere periodes en vormcrisissen begint te vertonen, gaat in het trainerskabinet de alarmbel af. Mitrovic moet top zijn tegen de play-offs als Anderlecht zijn vierde kroon op rij wil behalen. 

Daarnaast is vooral het uitvallen van Matias Suarez een serieus probleem. De Argentijn speelde nooit op volle kracht en had steeds meer last van zijn knieën. Ook hij moet weer maanden toekijken en hopelijk krijgt Lieven Maesschalck hem weer op de been.

De mening van... Besnik Hasi

"We staan eerste, de plaats waar we ook na de play-offs willen staan. Dat is leuk en toont onze ambitie, maar we weten ook wanneer het telt: midden maart moeten we er staan, want dan begint de belangrijkste periode van het seizoen. Ik hoop tegen dan over een volledig fitte kern te beschikken. Met Suarez? Daar hopen we toch op ja."

De kijk van Eddy Snelders

"Het vertrouwen bij Club en Anderlecht is heel groot, ondanks dat ze al veel punten lieten liggen. De topploegen zijn niet meer onverwinnelijk in de Belgische competitie. Gezien hun prestaties in de Europese campagnes is er opnieuw hoop en verwachting dat zowel Anderlecht als Club Brugge kampioen kunnen spelen." 

"Anderlecht heeft de verdienste dat ze met veel gekwetsten en jonge gasten toch verbazen, onder meer tegen Arsenal en Gent. Alleen in de matchen tegen mindere ploegen die behoudend spelen, wil het niet altijd lukken. Ze staan opnieuw op kop dat is knap. Acheampong is dé ontdekking op linksback, Praet ontwikkelt zich enorm en Mitrovic staat nog te dik, maar heeft zich weer in de ploeg geknokt. Deze jongens hebben de laatste weken naam gemaakt."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties