Kan Chelsea de grote Arsenal-stunt herhalen?

bart ver elst
| 5 reacties
Kan Chelsea de grote Arsenal-stunt herhalen?
Foto: © photonews

Veertien speeldagen zijn we ver in de Engelse Premier League en Chelsea staat nog steeds afgetekend aan kop met een knappe 36 op 42. In het seizoen 2003- 2004 slaagde de Londense buur Arsenal erin om een heel seizoen niet te verliezen. Kunnen Hazard en Courtois deze stunt herhalen?

Door Bart Ver Elst

Met slechts 14 van de 38 wedstrijden gespeeld is het natuurlijk nog veel te vroeg om te spreken over een ongeslagen seizoen. Toch zijn er speculaties dat dit Chelsea deze stunt kan herhalen. In de periode mei 2003 tot oktober 2004 wist grote concurrent Arsenal geen enkele wedstrijd te verliezen, waardoor het logischerwijs ook kampioen werd in de Premier League. De Gunners bleven maar liefst 49 wedstrijden zonder nederlaag, tot het op Old Trafford met 2-0 onderuit ging tegen Manchester United.

Het grote verschil met het Chelsea van vorig seizoen is te wijten aan twee Spaanse factoren. Factor nummer één is Diego Costa. Met de genaturaliseerde Spanjaard heeft men eindelijk een spits die met de ogen toe scoort, en dat merk je ook aan zijn statistieken: met 11 doelpunten in 11 competitiewedstrijden scoort hij gemiddeld één keer per wedstrijd. Enkel Sergio Aguëro van Manchester City doet even goed, met 14 doelpunten uit 14 Premier League wedstrijden.

Spaanse draaischijf

Factor nummer twee is de komst van Cesc Fabregas. De 27-jarige Spanjaard verruilde in het tussenseizoen Barcelona voor The Blues en moest daarmee het vertrek van clubicoon Frank Lampard opvangen. En dat doet Fabregas met verve. In 11 competitiewedstrijden scoorde hij weliswaar slechts 1 keer, maar hij deelde 9 assists uit en maar liefst 89% van zijn passes kwamen aan. Hij is de draaischijf die José Mourinho nodig had.

Natuurlijk was dit zuur voor de Arsenal-fans. Zij zagen hun vroegere spelmaker maar al te graag terugkeren naar het Emirates-stadion. De Spaanse international zei altijd dat hij slechts bij één ploeg in Engeland zou spelen, maar het was Arsène Wenger die de komst van Fabregas tegenhield omdat ‘hij de progressie van Jack Wilshere en Aaron Ramsey zou tegenhouden bij een terugkeer’. En laat net dit één van de pijnpunten zijn van Arsenal dit seizoen. Wilshere speelt goed maar is te vaak geblesseerd en Ramsey heeft zijn gouden vorm van vorig seizoen nog steeds niet te pakken.

Sterke Rode Duivels

Ook onze Belgen hebben natuurlijk een belangrijke inbreng bij het succes van de Londenaars. Eden Hazard scoort misschien minder dan vorig seizoen, maar hij is met zijn creativiteit en acties één van de redenen waarom Diego Costa zo eenvoudig scoort. En natuurlijk heeft Chelsea met Thibaut Courtois een sluitstuk om U tegen te zeggen. Gary Neville, assistent-bondscoach van Engeland, liet eerder al ontvallen dat onze Rode Duivel de beste doelman van de wereld zal worden.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties