Engeland in rep en roer: Na racisme is het nu de beurt aan seksisme

Nick Goetstouwers
| 9 reacties
Engeland in rep en roer: Na racisme is het nu de beurt aan seksisme
Foto: © SC

In Engeland wordt er momenteel hevig gedebatteerd over seksisme in het voetbal. Na de schokkende racistische gezangen van Chelsea- supporters enkele weken geleden op de metro in Parijs, laaien de discussies alweer hoog op. Deze keer staat de gelijkheid tussen mannen en vrouwen op de agenda.

Minister van Sport, Helen Grant, bereidt een grootschalige campagne voor tegen seksisme in het voetbal. De laatste tijd duiken er meer en meer beelden op van vrouwonvriendelijke liederen tijdens wedstrijden van de Premier League.

Deze feiten blijven echter onbestraft door de clubs en de Football Association (FA). De campagnegroep ‘Women in Football’ maakte aan het begin van dit seizoen al gewag van gelijkaardige gebeurtenissen, maar daar werd geen gehoor aan gegeven.

Volgens de campagnegroep heeft seksisme nog steeds niet hetzelfde statuut als racisme in het voetbal, door de huidige gebeurtenissen lijkt de weg naar verandering dan ook open te liggen.

Zo tonen videobeelden van eerder dit seizoen duidelijk aan dat fans van Manchester United en Arsenal groffe en choquerende gezangen richtten aan het adres van Eva Carneiro, kinesist van Chelsea FC.

13 incidenten in één seizoen

In totaal telde de campagnegroep dit seizoen al meer dan 13 incidenten die gericht waren aan de vrouwelijke staf van de clubs.

Beelden van BBC op Old Trafford, tonen hoe de supporters van United zingen: “Get your tits out for the lads”. In Stamford bridge, zong een handvol supporters van Arsenal: “Have you ever had a Gooner up your arse?” naar Carneiro.

Uitspraken die uiteraard niet door de beugel kunnen. De campagnevoerders stellen dat enkel wanneer deze seksistische incidenten even hard aangepakt worden als racistische gezangen, het voetbal een aangenamere plek zal worden voor vrouwen om in te werken.

Hallucinante cijfers

Een survey van ‘Women in Football’ uit het seizoen 2013-2014 gaf al aan dat meer dan 2/3de van de vrouwen, actief binnen het voetbal, ooit getroffen werd door seksisme.

89% gaf zelfs aan dat ze te maken kregen met een vorm van seksimse, maar dit niet dierven aan te kaarten uit schrik om niet serieus genomen te worden.

Campagne van volledige maand

“Vrouwen representeren meer dan de helft van onze populatie en bezitten dus ook de helft van het talent”, aldus een woordvoerder van ‘Women in Football'. Het is dus uiterst belangrijk dat we hier aandacht aan schenken!”.

Vrouwen representeren meer dan de helft van onze populatie en bezitten dus ook de helft van het talent

Er zal binnenkort een maand lang campagne gevoerd worden in samenwerking met de organisatie ‘Everyday Sexism’. De sociale media zullen ingezet worden om duidelijk te maken dat er steeds meer vrouwen in het voetbal aan de slag gaan.

De aandacht zal, vooral op wedstrijddagen, uitgaan naar discriminatie en seksueel misbruik. Grant liet ook verstaan dat alle clubs ernaar moeten streven om minstens 25 procent van het clubbestuur uit vrouwen te laten bestaan tegen 2017.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties