Het verval van Spanje: dramatisch jaar voor Europees kampioen

Caroline Tonnelier
| 0 reacties
Het verval van Spanje: dramatisch jaar voor Europees kampioen
Foto: © Photonews

Een tiental maanden geleden was Spanje aan de vooravond van het WK in Brazilië een van de favorieten voor de eindwinst. Het kampioenschap werd een drama voor de uittredende wereldkampioen, die sindsdien op de sukkel blijft.

Tot een jaar voor de start van het WK waren de Spanjaarden zowat onklopbaar. De laatste nederlaag dateerde toen van november 2011, toen Engeland in een vriendschappelijke interland te sterk was. La Furia Roja werd door Brazilië op de Confederations Cup al eens met de voetjes op de grond gezet: het werd 3-0 voor het gastland. 

Ontluistering op het WK

De Spanjaarden maakten zich echter nog niet al te veel zorgen en vervolgden hun parcours in de WK-kwalificatie op foutloze wijze. Tussendoor verloor de wereldkampioen wel nog eens van Zuid-Afrika, maar die uitslag werd geannuleerd wegens te veel wissels.

Op het WK volgde de ontluistering: Nederland maakte met een 5-1 pandoering een einde aan een tijdperk in de voetbalgeschiedenis. Ook Chili bleek te sterk en na een nul op zes mocht Spanje dus al na twee wedstrijden een ticket richting Madrid boeken. Tegen Australië werd dan wel nog gewonnen, maar om de eer te redden was dat niet eens voldoende.

Dramatische start EK-kwalificatie

De kwalificatiecampagne voor het EK begon alweer dramatisch voor Spanje. De eerste wedstrijd tegen Macedonië werd nog wel gewonnen, maar daarna volgde een nederlaag tegen Slovakije, dat zo nog steeds aan de leiding staat in de poule.

Recent pakte Spanje wel een negen op negen, met overwinningen tegen Luxemburg, Wit-Rusland en Oekraïne, maar overtuigend is het allemaal nog niet. En tegen de topploegen komt de Europese kampioen nog steeds tekort, zo bleek in oefenwedstrijden tegen Nederland en Duitsland.

Vrije val op de FIFA ranking

Jarenlang stond Spanje bovenaan de FIFA-ranking. Dat kon natuurlijk ook niet anders, als regerend wereld- en Europees kampioen. Intussen is het team van Del Bosque zelfs al uit de top-tien gedonderd, en heeft het nog een minimale voorsprong op Zwitserland. 

Nieuwe generatie

Lichtpuntje: de nieuwe generatie toont zich. Zo was Morata de redder van het vaderland tegen Oekraïne en gaf Del Bosque kansen aan een aantal nieuwe namen tegen Oranje.

Al werd dat dan geen succes, het lijkt de lijn te zijn die moet verdergezet worden met het oog op de toekomst. Bij voorkeur met een aantal namen die er nog niet bij waren. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties