Staart Anderlecht zich niet te veel blind op middenveld? Zonder 'echte' backs win je geen titels

Staart Anderlecht zich niet te veel blind op middenveld? Zonder 'echte' backs win je geen titels
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Youri Tielemans rendeert niet, Ezekiel is geen rechterflank, Defour en Dendoncker zijn onmisbaar, er is geen leider... Bij Anderlecht is er al veel inkt gevloeid over wat er ontbreekt, maar wordt er niet voorbijgegaan aan het grootste probleem? In het huidige voetbal red je het niet zonder backs...

Besnik Hasi haalde het gisteren fijntjes aan: "We hebben het grote ongeluk gehad dat Ivan Obradovic voor zes maanden uitviel..." Eén zin waar eigenlijk meer waarheid inzit dan in al het vorige dat we opnoemden. Ja, het middenveld is belangrijk. En ja, flankaanvallers met een actie zijn belangrijk, maar hoe belangrijk zijn vleugelbacks niet in het moderne voetbal?

Achteraan niet goed, een wankel elftal

Zowel Frank Acheampong als Andy Najar trekken er hun streng, maar zijn niet opgeleid met om met de aanvallende en verdedigende patronen van een vleugelverdediger om te gaan. Het zijn beiden aanvallers. "Een team bouw je van achteruit", stelt een insider. "En als het achteraan niet goed zit, wankelt het hele elftal."

En daar wordt Hasi niet gediend door zijn bestuur. Rafael Galhardo heeft - zoals we gisteren zelf konden zien - nog heel wat werk voor de boeg. Een onmiddellijk inzetbare versterking is dat niet! Op de linksback heeft Hasi Acheampong en N'Sakala. Die laatste schiet te kort en sukkelt nog met blessures erbovenop.

Vraag het maar aan Hein

Vraag aan Hein Vanhaezebrouck wat zijn eerste vraag was toen hij bij Gent aankwam: vleugelverdedigers die hun hele flank kunnen afgaan. Thomas Foket moest hij ook omscholen, maar die was ontzettend snel met het systeem weg. 

Een vleugelverdediger moet tegenwoordig over zijn flank kunnen gaan en op tijd terug zijn om de tegenaanval af te stoppen. Acheampong en Najar hebben die snelheid om dat te doen, maar niet het positiespel. En zo krijg je een onevenwicht dat zich doorheen heel het elftal verspreidt.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

 Europa Play-offs - Finale
KRC Genk KRC Genk 0-1 KAA Gent KAA Gent

Nieuwste reacties