Analyse Factcheck: zo spannend was de degradatiestrijd nog nooit

Factcheck: zo spannend was de degradatiestrijd nog nooit
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Nog zeven speeldagen voor de boeg in de Jupiler Pro League. En zelden was het zó spannend op het hoogste niveau in België. Zeker wat betreft de strijd tegen de degradatie. Maar is dat wel zo? We zochten het even voor jullie op.

Het moet gezegd: dat er op zeven speeldagen voor het einde nog zes ploegen binnen vier punten staan en dat zelfs het nummer 9 uit de stand amper 6 punten meer telt dan de laatste? Dat is erg uitzonderlijk te noemen. 

Racing Genk staat momenteel op plek 6 en heeft amper 10 punten meer dan de laatste in de stand. Als ze 0 op 21 zouden halen in de resterende matchen, dan zijn zelfs zij nog niet eens absoluut zeker van een verlengd verblijf in de Jupiler Pro League. Om maar te zeggen ... Spannend!

We gingen het ook even na de voorbije jaren, sinds er play-offs zijn, of het al zo spannend was in de strijd onderin. Zeker de voorbije jaren was het voor de laatste plek heel wat minder spannend, al bleef de strijd om de toenmalige play-off 3 wel open.

2014-2015:

Lierse leek een vogel voor de kat met liefst zes punten minder dan de voorlaatste, voor de 15e plaats was het wél nog spannend met een aantal teams. Het bleef toen ook tot speeldag 30 spannend voor play-off 3, Cercle werd het slachtoffer van dienst.

2013-2014:

Ook een jaar eerder was Bergen veruit de laatste in de stand, maar werd er nog door een hele resem teams geknokt om de voorlaatste positie te vermijden.

2012-2013:

Ook in het seizoen 2012-2013 was het vooral spannend voor de 15e plaats. Cercle Brugge bleef helemaal onderaan staan, maar kon zich via play-off 3 wel alsnog redden.

2011-2012:

Nog een jaar eerder zelfs nóg een uitgesprokener verschil. De kloof tussen de voorlaatste en het nummer 14 was vier punten, net als de kloof met de laatste.

En we geven ook graag de stand na 23 speeldagen mee in de seizoenen daarvoor. Ook hier dezelfde conclusie: spannender dan dit seizoen is het nog nooit geweest, in de verste verten niet zelfs. 

2010-2011:

2009-2010:

Wie ziet u degraderen?

11%
57%
6%
11%
9%
6%
0%
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

 Europa Play-offs - Finale
KRC Genk KRC Genk 0-1 KAA Gent KAA Gent

Nieuwste reacties