Ceulemans vindt competitie belangrijker dan Europa League: "Wie kampioen wordt, wint de jackpot"

Maxim Cleemput
| 14 reacties
Ceulemans vindt competitie belangrijker dan Europa League: "Wie kampioen wordt, wint de jackpot"
Foto: © Photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Ivan De Witte, voorzitter van AA Gent, deed enkele opmerkelijke uitspraken. Zo vindt hij dat ploegen die Europees spelen niet moeten zagen over het drukke programma. Voetbalkrant.com sprak met Jan Ceulemans en vroeg zijn mening.

Dag Jan, wat vind je van de uitspraak van Ivan De Witte. Hij vindt dat ploegen niet moeten zeuren over Europees voetbal. Wie daarover klaagt, moet voor de zesde plaats spelen. Heeft hij een punt?

"Elke topploeg wil gewoon zo hoog mogelijk eindigen met als doel om Europees te spelen. Als het dan lukt, probeer je er zo lang mogelijk in te blijven. Al zorgen sommige situaties, zoals Club Brugge dat nul op twaalf heeft, er voor dat de belangen minder worden op een Europese avond. Toch wil elke ploeg, hoe klein ook, op het Europese platform schitteren."

Club Brugge roteerde er vorig jaar lustig op los in de EL, maar werd wel kampioen. Bewijst dat niet dat de competitie belangrijker is?

"De competitie is het belangrijkste voor onze ploegen. De topploegen weten dat ze zich iets meer kunnen permitteren tegenwoordig, met het systeem van de play-offs kan je wel een aantal keer verliezen in het reguliere seizoen. Indien je niet roteert, zal dat gevolgen hebben in één van de competities. Je moet wisselen en andere jongens hun kans geven. Je moet de combinatie tussen Europa en België slim aanpakken. Onze clubs beseffen dat het niet realistisch is om én de Europa League te winnen én om kampioen te spelen. Dat is onmogelijk. Daar zijn onze kernen niet groot genoeg voor, terwijl dat in het buitenland wel is."

Indien je niet roteert, zal dat gevolgen hebben in één van de competities

Hoe moeilijk is het om die evenwichtsoefening te maken tussen competitie en Europa?

"De meeste coaches proberen dat evenwicht te zoeken, wetende dat er na een midweekse Europese match weer een belangrijk duel aankomt in het weekend. Gent speelde een prachtige campagne in de Champions League vorig jaar, maar dat kostte de ploeg toch ook enkele punten in België. Wie weet waar ze in de competitie waren geraakt zonder midweeks voetbal in Europa."

Speelt ook het financiële geen grote rol? Ploegen die kampioen worden kunnen naar de Champions League, waar veel meer geld te halen is. Is het dan niet logisch dat de competitie primeert boven de Europa League?

"De Champions League halen, kan je vergelijken met de jackpot winnen. Wie kampioen speelt, plaatst zich voor het kampioenenbal en krijgt een pak miljoenen, zeker als je nog een hoop punten kunt pakken. Daar kan je een jaar of twee op teren. In de Europa League krijg je gewoon minder. Daarom ook dat ploegen die niet goed starten in de EL misschien sneller de focus gaan verleggen naar de competitie."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Champions League

Nieuwste reacties