Reportage De onzichtbare discriminatie in het jeugdvoetbal: Wat kunnen onze Belgische clubs doen?

Maxim Cleemput
| 0 reacties
De onzichtbare discriminatie in het jeugdvoetbal: Wat kunnen onze Belgische clubs doen?

Volg België nu via WhatsApp!

Veel jeugdspelers die in het tweede deel van het jaar geboren worden, breken niet door op het hoogste niveau. Slechts 25% van de Rode Duivels is na augustus geboren. "De oplossing is nochtans al enkele keren aangereikt", aldus Bob Browaeys.

"Het is gewoon kapitaalsvernietiging, hoe profclubs momenteel met hun jeugdopleiding bezig zijn." Browaeys snapt niet dat de competitie niet anders wordt georganiseerd in het jeugdvoetbal. Volgens hem moeten kinderen de kans krijgen om te kunnen groeien in een ideale omgeving en dat is niet altijd zo op dit moment.

Twin Games

"Ze zouden eigenlijk bij alle jeugdcategorieën een A-ploeg en een B-ploeg moeten hebben", aldus de trainer. "De clubs betaald voetbal hebben nu al sowieso twee teams tot en met de U12. Die beide ploegen spelen tegelijk en naast elkaar, ze noemen dat twin games."

"Zo is er een U10 A-ploegje en een U10 B-ploegje, waarbij in de A-ploeg spelers van januari-juni zouden zitten en in de B-ploeg die van juli-augustus. In dat systeem kan een speler altijd opklimmen. Een toppertje uit de B-ploeg kan doorschuiven naar de A-ploeg en een toppertje uit de A-ploeg kan doorschuiven naar de B-ploeg van een hogere leeftijdscategorie."

Bob Browaeys (in het rood op de foto) is overtuigd van het nut van Twin Games

Waarom dat dan niet gedaan wordt, weet hij ook niet. "We hebben dit als Belgische federatie al enkele keren voorgelegd, maar het is de Pro League die beslist. Zij organiseren de competities op alle niveaus, dus ook de jeugd", besluit Browaeys.

Gisteren kon u lezen wat de bond doet. Hebt u dat gemist? Lees het hier nog eens rustig na.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

EK

Nieuwste reacties