Waar gaat al het geld naartoe bij Anderlecht? Van Biesbroeck geeft het antwoord

Waar gaat al het geld naartoe bij Anderlecht? Van Biesbroeck geeft het antwoord
Foto: © photonews

Volg Anderlecht nu via WhatsApp!

Anderlecht is de club die de afgelopen tien jaar het meeste geld binnenhaalde uit transfers en CL-voetbal. Maar toch gaapt er een financiële put. Operationeel manager Jo Van Biesbroeck verklaart waar het geld heen ging.

In tien jaar tijd stroomde er 700 miljoen van CL-voetbal en transfers naar de club. Dat leverde slechts een winst van 3 miljoen op. "Het leven van een club is nu eenmaal een verhaal van voortdurende investering. Wij, en wij niet alleen, moeten jaar na jaar herbeginnen om een volwaardig competitief elftal samen te stellen met jonge talenten en ervaren spelers", zegt hij in Het Nieuwsblad.

"Daarom moeten we investeren in talenten en dat kost geld. Onmiddellijke rentabiliteit is niet altijd mogelijk. Vergeet niet dat we bovendien in infrastructuur investeren: synthetische velden voor onze jeugd, de uitbouw van de merchandising, het e-commerceplatform en de nieuwe app…. Ook op het vlak van events hebben we een tandje bijgestoken. Dat kost allemaal geld."

40 miljoen schulden

Na het vorig boekjaar stonden er 40 miljoen schulden. "Eind 2017 liepen de schulden op wegens de inkomende transfers, in de wetenschap dat Tielemans een belangrijke uitgaande transfer was. De transfer van Tielemans werd echter net ná het boekjaar gerealiseerd. Die is dus niet opgenomen in het boekjaar 2016-17."

Maar er werd in die tien jaar bijna nooit winst geboekt. "De raad van bestuur is altijd op de hoogte gehouden van de stand van zaken. De visie is altijd geweest om bewust en met zin voor redelijkheid risico’s te nemen in het opbouwen van een talentvolle ploeg. We hebben toch titels gehaald en prijzen gewonnen? Alleen gaat het altijd om investeringen. Spelers zijn nu eenmaal mensen van wie de slaagkansen niet gegarandeerd zijn."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties