Competitie: African Cup of Nations
Speeldag: Kwart Finales
Egypte wipt Kameroen, hoofdrol voor Hassan
Manuel Gonzalez

Na Ivoorkust gisteren is vandaag met Kameroen een tweede topfavoriet voor de eindzege in de Africa Cup gesneuveld. De Farao's van Egypte wonnen met 3-1 na verlengingen.

De 34-jarige Ahmed Hassan stond aan de aftrap, dat betekende zijn 170ste cap voor Egypte. Hiermee verbreekt hij het record van zijn landgenoot Hossam.  Die 170ste match kon de ex-Anderlechtspeler niet zomaar laten voorbij gaan, want hij eiste een absolute hoofdrol op.

Zo kopte hij in de 26ste minuut de bal ongelukkig in eigen doel waardoor De Ontembare Leeuwen op voorsprong kwamen. Maar Hassan zou Hassan niet zijn als hij zelf in hoogst eigen persoon de situatie zou recht trekken. Met een afstandsschot vanop 34 meter bracht hij voor de rust de stand nog in evenwicht.

In de tweede helft werd er niet meer gescoord zodat verlengingen volgden. Een slechte terugspeelbal werd onderschept door Gado die de Farao's al snel op voorsprong zette. Nog in de eerste verlengingen duwde doelman Kameni een vrijschop van Ahmed Hassan via de deklat in doel: 3-1. Maar de beelden achteraf toonden dat de bal niet over de lijn was geweest.

Egypte speelde de wedstrijd slim uit en in de 112de minuut kreeg Chedjou zelfs nog rood zodat Kameroen de wedstrijd met tien eindigde.

Door deze zege speelt Egypte in de halve finales tegen Algerije. Beide landen vochten nog niet zo lang geleden voor een WK-ticket en er moest zelfs een testwedstrijd aan te pas komen. De spanningen liepen toen hoog op, maar Algerije plaatste zich uiteindelijk voor Zuid-Afrika na een 1-0 zege op neutraal terrein in Soedan.