Speeldag: Speeldag 4
Stadion: Stedelijk Sportcentrum Meesterstraat
Kortrijk wint van zijn zwarte beest
Giovanny Saelens

KV Kortrijk moest zondagnamiddag naar FC Nieuwkerken Sint-Niklaas om de vierde ronde van de Beker van België af te werken. Ondanks het de oefenmatch van FCN met 3-0 verloor, kon het deze keer wel winnen van zijn 'zwarte beest' en moet volgende zondag naar WS Lauwe voor de vijfde ronde.

Jo Vermast begon dan toch aan de partij, ondanks zijn gebroken pink. KV Kortrijk startte meteen vurig aan de partij en na amper 9 minuten stond het al 0-1. Het was Landu Tubi die via het centrum kon doorbreken en afwerken.
Amper drie minuten later waren de bordjes al in evenwicht. Belfassi bracht de thuisploeg terug op gelijke hoogte: 1-1. Toch was het KV Kortrijk die de betere ploeg bleef. Emir Ujkani, die zondag tegen zijn ex-ploeg moet spelen, kwam tot schieten maar zijn schot werd afgeblokt in hoekschop. In de 24ste minuut een zware fout op Aloys Nong, met als gevolg een wissel. Vervaeke kwam de geblesseerde Kameroener vervangen. Een kaart was hier op zijn plaats geweest.
De wedstrijd was een halfuur ver wanneer de West-Vlamingen opnieuw op voorsprong kwamen. Jo Vermast kwam van de linkerflank opzetten en bracht de bal tot bij Landu Tubi die zijn tweede van de namiddag scoorde. 1-2 was ook de ruststand.

Ook in de tweede helft begon KV Kortrijk het sterkst. De hele tweede helft door zagen we vuile fouten van Nieuwkerken, maar de scheidsrechter vergat tot drie keer toe de rode kaart boven te halen. Vermast schoot in de 46ste minuut voorlangs, en toen hij vier minuten later weer de bal had, werd hij neergehaald. Een gele kaart was het gevolg. Kortrijk bleef dreigen en na 54 minuten mocht Vervaeke alleen door op rechts. Hij bracht de bal tot bij Calvo, die voorlagns trapte.
Rond de 60ste minuut twee fouten. Zowel Landu Tubi als Xavier Chen werden neergehaald. De scheidsrechter bracht maar één keer de gele kaart tevoorschijn. Na 64 minuten had FC Nieuwkerken ook eens een kans, maar die werd naast gekopt.
In de 73ste minuut moest Peter Mollez ook aan het werk. Een vrije trap kon hij in twee keer klemvast nemen. Een minuut later werd Vervaeke neergehaald. Dit moest rood zijn, maar opnieuw kwam het gele karton boven. Dertien minuten voor affluiten moest Mollez een mooie redding leveren op een grote kans. Opnieuw kreeg Nieuwkerken mooie kans, Mollez pakte, maar het was toch buitenspel. De laatste kans van Nieuwkerken kwam in de 81ste minuut, maar het schot ging naast.
Na 82 minuten mocht Landu Tubi alleen op doel afgaan, maar hij werd neergehaald. Een rode kaart zou je denken, maar de scheidsrechter vond enkel zijn gele kaart.
Ondanks het geklungel van de arbitrage kon Vermast voor de zekerheid zorgen. In de 83ste minuut scoorde hij een vrije trap: 1-3. Landu Tubi schoot daarna nog eens in het zijnet, maar de partij was beslist. De eindstand was 1-3 en al bij al een verdiende overwinning voor KV Kortrijk, dat het zonder de vaste waarden Jarakovic en Makhloufi (geschorst) moest stellen.

Zondag 27 augustus moet KV Kortrijk voor de vijfde ronde naar het veld van WS Lauwe. Kortrijk won daar zijn oefenmatch met 0-2. Lauwe kon zaterdagavond tweedeklasser Virton uitschakelen met 2-3 na verlengingen. White Star is de vorige club van Hein Vanhaezebrouck (KVK-trainer) en Emir Ujkani (KVK-verdediger). Eerst moet de tweedeklasser het woensdag in eigen stadion opnemen tegen Union, voor de eerste speeldag in tweede klasse.

Opstelling KV Kortrijk: Mollez, Verbrugghe, Hempte, Demets, Chen, Vermast, Ujkani, Calvo, Provoost, Nong, Landu Tubi

Doelpunten: 9' 0-1 Landu Tubi, 12' 1-1 Belfassi, 30' 1-2 Landu Tubi, 83' 1-3 Vermast