Speeldag: Halve Finales (T)
Stadion: Achter de Kazerne
KV Mechelen na strafschoppen naar finale
Steurbaut Kersten

KV Mechelen heeft zich na een strafschoppen voor de finale van de Beker van België geplaatst. Antun Dunkovic trapte de beslissende elfmeter binnen.

KV Mechelen – Cercle Brugge beloofde na de flauwe generale repetitie van zaterdag veel spektakel. Malinois wou na zes opeenvolgende nederlagen tegen de West-Vlamingen niets meer weten van een (groen-)zwart beest. Voor Cercle was alleen een finaleplaats goed om de slechte terugronde in de competitie te vergeten.

Ook in de tribunes waren de verwachtingen hooggespannen. Ruim een uur voor de wedstrijd creëerden de Mechelse fans al een echte cupsfeer. De geel-rode spionkop was al tot en met de nok gevuld. Het bezoekersvak kleurde volledig groen-zwart.

Weinig spektakel, veel spanning

Voetballend waren er op het veld weinig hoogstandjes te bespeuren, maar de spanning en de strijd die een echte cupmatch sieren, maakten veel goed. Met een strafschopreeks als ultieme ontknoping.

Het openingshalfuur was nochtans zoutloos. Tot Bjorn Vleminckx met een schitterend doelpunt de vlam in de pan sloeg. Het leer belandde met een gelukje voor zijn voet. Vleminckx twijfelde niet en knalde overhoeks voorbij een kansloze Bram Verbist. Aan de goal ging wel buitenspel vooraf, zo bleek later. Joachim Mununga liet luttele minuten later een uitstekende kans op de 2-0 liggen.

Cercle controleerde de wedstrijd, maar slaagde er amper in om gevaarlijk te zijn. Kanu was net te laat om een voorzet van Frederik Boi binnen te tikken en een schot van Oleg Iachtchouk bezorgde Kenneth Van Goethem blauwe billen. De gelijkmaker van Tony Sergeant net voor rust was echter wel verdiend. De middenvelder streelde een vrije trap van Nyoni met het hoofd in doel: 1-1. Cercle op rozen.

Mechelse druk

KV Mechelen was niet van slag en drukte met de steun van een enthousiaste twaalfde man Cercle terug voor eigen doel. Een schot van Julien Gorius ging naast en een kopbal van Vleminckx werd door Nyoni nog van de lijn gehaald, maar bij de derde dreiging was het wel raak. Mununga kopte een voorzet van Nana Asare buiten het bereik van Verbist.

De spanning gierde door de kelen en de Mechelse druk hield aan, maar 120 minuten waren niet genoeg om Verbist drie keer te kloppen. De Antwerpenaar dook in het begin van de eerste verlenging uitstekend in de voeten van Vleminckx en zette daarmee een slippertje van Denis Viane recht. Een kopbal van de ingevallen Rossini werd door Verbist uit de kruising gehaald.

Publiek

In de strafschoppenreeks bleef KV Mechelen foutloos. Tony Sergeant trapte onder druk van het waanzinnige thuispubliek de eerste strafschop op Renard. Antun Dunkovic knalde de winnende elfmeter tegen de netten. (GV)