Speeldag: Kwart Finales (T)
Stadion: Lotto Park
Anderlecht walst over Genk
Bart Van Craeynest

Anderlecht heeft zich op indrukwekkende wijze geplaatst voor de halve finales van de Beker van België. Tegen een meer dan teleurstellend Racing Genk werd het maar liefst 6-0. Anderlecht lijkt zo in het derde treffen in twee weken tijd Genk alsnog een mentale tik uit te delen.

Genk begon nochtans goed aan de wedstrijd, ondanks een onuitgegeven elftal. Het kwam zelfs enkele keren dreigen via Thomas Chatelle. Toen was het genoeg geweest voor Anderlecht en kwam de druk en het spel vanuit de vorige twee wedstrijden weer naar boven. Het werd op het kwartier zelfs 1-0 maar Achmed Hassan vond het nodig de bal van Nicolas Frutos nog aan te raken voor hij over de lijn ging, terwijl hij zich in buitenspelpositie bevond. Enkele minuten later stond de 1-0 dan toch op het bord na een kopbal van debutant Max Von Schlebrügge. Genk kon daarna nog enkele malen dreigen, maar tot uitgespeelde kansen kwam het niet. Anderlecht oogde scherper en vinniger en prikte gepast tegen. Op slag van rust had Coelho wel nog de gelijkmaker op het hoofd, maar Zitka stond goed opgesteld.

In de tweede helft ging het van kwaad naar erger met de competitieleider. De doorgebroken Frutos ging alleen op debutant Sinan Bolat af, die hem neerlegde. Gumienny floot een penalty en stuurde Bolat douchen. Genk moest met Davino Verhulst nog een debutant het veld in sturen en die kon zich al meteen omdraaien voor de penalty van Frutos. Het kalf was verdronken en wat Genk daarna bracht deed alleen nog pijn aan de ogen. Maar Anderlecht was misschien wel op zijn allerbest.

Verhulst kon zich twee minuten na de 2-0 nogmaals omdraaien op een magistrale lob van dribbelkoning Hassan. Anderlecht toonde daarna geen genade meer en duwde het gaspedaal helemaal in. Zeker toen Mémé Tchité een erg goed spelende Frutos kwam vervangen. Dit bleek geen aderlating voor de Brusselaars. Tchité scoorde in de laatste tien minuten nog twee keer en de forfaitscore was een feit. Maar nog nam paars-wit hier geen genoegen mee. Hassan pikte in de slotminuut nog zijn tweede van de avond mee, na hoog storen van Bart Goor.

Racing Genk bewees vanavond waar er al heel het seizoen voor gevreesd werd: hun kern is te klein om het verlies van de titularissen op te vangen. Bolat bleek nog even een licht in de duisternis, maar draaide zelf de schakelaar uit door een penaltyfout. Anderlecht daarentegen bleek aan selectieweelde te leiden. Benieuwd of Genk deze dreun kan verwerken naar het weekend toe. Maar even zo benieuwd of Anderlecht de gallery play van vanavond eindelijk kan doortrekken naar de competitie.