Speeldag: Speeldag 5
Stadion: Borussia-Park
Thijs & co behalen moeizaam drie punten
T. Coremans

In “Borussia-Park” stonden vanavond thuisploeg Münchengladbach en naamgenoot Borussia Dortmund tegen over elkaar. Een uitgelezen kans om wat Belgen aan het werk te zien, denkt u. Bij Münchengladbach verscheen enkel Thijs aan de aftrap. Sonck, Vandenbergh en Daems vielen uit de kern. Bij Dortmund startte Smolarek nog een keer. Hij verving Valdez. De Westduitsers begonnen op een vierde stek in de Bundesliga aan deze wedstrijd. Gladbach had zich tot vanavond op een tiende plaats genesteld.

Herbert Fandel, scheidsrechter van dienst, mocht om half negen de strijd op gang fluiten. Hij zag samen met 54.000 toeschouwers een slabakkende openingspartij. Beide ploegen wilden blijkbaar absoluut niet verliezen vandaag. Tot in de vijfentwintigste minuut was het wachten tot er iets te vernemen was. Kahé wist geen raad in de zestien met de pass van Neuville. Op het half uur leek Dortmund zich wat meer te komen illustreren. Een vrije trap werd door Dédé in de zestien gelegd. Wörns kopte echter over doel. Even later bleef Frei niet koelbloedig genoeg, zijn kans ging naast. Het middenveld werd enorm druk bevolkt zodat het moeilijk was openingen te creëren. Frei kreeg weeral een goede kans maar Keller had tijdig het doel verlaten. Wat niemand nog durfde hopen in deze speelhelft gebeurde toch. Thijs tikte op rechts de bal door tot bij Oliver Kirch. De rechtsback bracht de bal tot bij Kahé, die de bal op een mooie onorthodoxe wijze in doel verwerkte. 1-0 net voor de rust. Een mentale tik voor de jongens van Van Marwijck.

Thuiscoach Jupp Heynckes hield voor de tweede helft de Argentijn Insua aan de kant. Delura kreeg het vertrouwen voor de tweede helft. De verdediging van Gladbach stond als een huis. Na tweeënzestig minuten kreeg Kahé de kans om zijn vijfde binnen te trappen maar liet de counterkans onbenut. Even later kreeg diezelfde Kahé nog eens de kans op een scoreverdubbeling. De Braziliaan mocht zijn trefzekerheid in vraag beginnen stellen. Borussia Münchengladbach had de wedstrijd nu helemaal onder controle en loerde op de counter. Dortmund kreeg in geen verste verte de voeten op de grond. Na vijfenzeventig minuten roerde de geelzwarten zich toch via Smolarek. Keller stond goed op te letten. Het spel dat gebracht werd was eerder zwak te noemen ondanks de kansen. Toch bleef de spanning in de wedstrijd bij deze stand. Dortmund kon echter geen aanspraak meer maken op de gelijkmaker. In de laatste minuut kreeg Sverkos nog een mogelijkheid. Weidenfeller wierp zich voor de bal. Na twee minuten in de blessuretijd was Münchengladbach, na een zwakke partij, de verdiende winnaar.

De club waar enkele van onze jongens huisvesten klimt hiermee naar de eerste plaats van de klassering. Zij hebben, door deze vrijdagwedstrijd, wel een wedstrijd méér gespeeld dan de andere ploegen. Volgende week wacht hun een trip naar Bremen. Dortmund moet wat gas terugnemen na een goede start in de Bundesliga. Volgende week ontvangen ze in Dortmund Hannover 96.

Münchengaldbach: Keller, Kirch, Svensson, Zé Antonio, Jansen, El Fakiri, Thijs, Insua (46’ Delura), Polanski, Kahé, Neuville (72’ Sverkos).

Dortmund: Weidenfeller, Degen, Brzenska, Wörns, Dédé, Tinga, Kruska, Pienaar (80’ Amedick), Kringe (73’ Ricken), Frei (73’ Tyrala), Smolarek

Gele kaarten: Polanski, Smolarek, Kringe, El Fakiri, Dédé