Speeldag: Speeldag 19
Stadion: Fratton Park
Portsmouth houdt Arsenal van eerste plaats
Kevin Vanbuggenhout

Portsmouth wist de laatste wedstrijden in eigen huis niet meer te scoren en leek na zijn goede start in een iets mindere periode te verzeilen. Arsenal van zijn kant had ook nood aan een zege indien het terug de eerste plaats in het klassement wou innemen.

Na vijf minuten kwam Arsenal een eerste keer opzetten. De verdediging van Portsmouth liet Eboué toe om op te rukken naar voren. Eboué zette een één-twee op met Adebayor en schoot hoog over. Arsenal toonde zich iets gevaarlijker dan Portsmouth, maar veel openingen waren er in de aanvangsfase niet. Net voor het halfuur kwam Portsmouth dicht bij de openingstreffer. Muntari sprintte met de bal tot aan het strafschopgebied van Arsenal. Daar nam Kranjcar het over. De Kroaat draaide weg van Sagna en schoot net naast. Tegen het einde van de eerste helft kwam Arsenal nog even aanzetten, maar de defensie van Portsmouth gaf geen kansen weg.

Portsmouth begon vol overtuiging aan de tweede helft. Benjani Mwaruwari knalde op doel, Almunia pakte. De eerste dreiging van Arsenal na de rust kwam er op stilstaande fase. Sagna kopte een hoekschop van Fabregas naast. Portsmouth ging hoe langer hoe meer in zijn kansen geloven en Arsenal kreeg het steeds moeilijker. De thuisploeg ging verwoed op zoek naar de 1-0. Met nog zestien minuten op de klok kreeg Portsmouth ook een unieke gelegenheid om op voorsprong te komen. Benjani Mwaruwari glipte door de buitenspelval en ging alleen op doel af. Hij omspeelde Almunia, maar dan was de hoek te scherp geworden om af te werken. De tijd begon te dringen voor Arsenal. The Gunners namen wel het slotkwartier voor hun rekening. Arsenal diende op zijn grootste kansen te wachten tot in de slotminuten. Fabregas tikte de bal tot bij Gallas, maar de Fransman schoot van dichtbij over. In blessuretijd kreeg Arsenal nog dè kans op de winnende treffer. Bendtner speelde hard in op de vrijstaande Rosicky. De Tsjech moest scoren, maar plaatste de bal nipt naast. Zo bleef Portsmouth overeind en geraakte Arsenal niet verder dan een gelijkspel.

Bij momenten had Arsenal toch wel de mogelijkheden om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Maar al bij al was een gelijkspel niet onrechtvaardig. Door dit puntenverlies voert Arsenal niet langer het klassement aan. Manchester United won met 0-4 bij Sunderland en is de nieuwe leider. Portsmouth blijft na het gelijkspel tegen Arsenal zevende en telt nu 31 punten. Arsenal is tweede met één punt minder dan Man United.