Speeldag: Speeldag 29
Stadion: Madejski Stadium
Reading behaalt belangrijke overwinning
Kevin Vanbuggenhout

Reading bevond zich volop in degradatiestrijd en kon een thuisoverwinning maar al te goed gebruiken. Manchester City moest aaknopen met een overwinning om de Europese ambities gaaf te houden. Emile Mpenza ontbrak weer in de selectie van Man City.

De bezoekers lieten de bal in de aanvangsfase goed rondgaan. City legde de beste combinaties op de mat en kon dan ook als eerste dreigen. Een zwak schotje van Johnson rolde naast. Vassell werd omver geduwd in het strafschopgebied. Scheidsrechter Rennie liet doorspelen en Garrido schoot over. Het duurde twintig minuten eer Reading een eerste keer kwam opzetten. Hunt klom het hoogst en kon koppen. Joe Hart pakte klemvast. Vier minuten later kreeg City een reuzekans. Corluka dook helemaal alleen op bij een goede vrije trap van Elano. Corluka duwde de bal van dichtbij onbegrijpelijk over. Net na het halfuur werd Dunne gekwetst van het veld gedragen. Hij werd vervangen door Sun Jihai. Reading kwam beter in de wedstrijd en begon zelf aan een offensiefje. Dat leidde tot twee goede kansen in een paar minuten tijd. Long kopte een vrije trap achterwaarts net naast. Even later viel de bal goed voor Matejovsky. Hij kon uithalen, maar Hart was bij de pinken. In de slotminuut van de eerste helft werd Michael Johnson neergelegd in het strafschopgebied van Reading. Scheidsrechter Rennie floot weer geen strafschop voor Manchester City. Johnson kreeg zelfs geel voor schwalbe. Man City werd in de eerste periode twee strafschoppen onthouden. Maar al bij al was de eerste helft toch evenwichtig verlopen met een 0-0 ruststand als gevolg.

In het begin van de tweede helft waren er een paar defensieve foutjes bij beide ploegen. Johnson kopte een hoekschop van Hunt onbedoeld naar Matejovsky. Hij trapte in één tijd naast. Aan de overkant trapte Ingimarsson bij het ontzetten tot bij Fernandes Gelson. Zijn schot werd gepakt door Hahnemann. In de eerste tien minuten van de tweede periode eiste Man City de bal op. Daar kwam nog één goede actie uit voort. Een laag afstandsschot van Elano ging naast. Reading herpakte zich en nam het initiatief volledig over. Net na het uur kreeg Manchester City het bijzonder moeilijk. De bal werd in het strafschopgebied van City gelift. De bal bleef daar even hangen en Bikey schoot op de paal. Het was slechts uitstel van executie. Doyle haalde de achterlijn en zette laag voor, de vrijstaande Long duwde binnen: 1-0. Een minuutje later was dezelfde combinatie alweer goed voor een doelpoging. Doyle zette voor vanop rechts en de vrijgelaten Long kopte naast. Het was nu al Reading dat de klok sloeg. Een voorzet vanop rechts vloog voorbij Hart en Doyle. Hunt kon dan vrij aanleggen, maar Hart redde met de voet. Reading zette ook een goede organisatie neer en daar vond Manchester City maar geen antwoord op. Het ontbrak City aan creativiteit en in het slot scoorde Reading nog een tweede keer. Invaller Kitson mocht zomaar het strafschopgebied van Man City inlopen en legde de bal slim in doel: 2-0. Reading pakte nog uit met een sterk slot en kreeg nog een laatste kans in blessuretijd. Doyle liftte de bal over doel. Reading hield drie belangrijke punten thuis.

Reading won verdiend van Manchester City met 2-0. In de eerste helft had City de beste kans en had het ook recht op twee strafschoppen. Die kwamen er niet en na de rust trok Reading de wedstrijd volledig naar zich toe. Reading kruipt weg van de degradatieplaatsen en stijgt maar liefst vijf plaatsen in het klassement. Manchester City mag zijn ambities om volgend jaar Europees te spelen stilaan opbergen.