Stadion: City of Manchester Stadium
Man Utd haalt bovenhand in stadsderby
Kevin Vanbuggenhout

Manchester maakte zich op voor de beladen stadsderby tussen City en United. Een treffer van Rooney bezorgde United de zege.

Manchester United eiste van in het begin het balbezit op. City had het wat dat betreft erg moeilijk in de eerste tien minuten. Richards liet zich in de lucht aftroeven door Ronaldo, de Portugese sterspeler van United zag zijn kopbal net over gaan. Halverwege de eerste helft kopte Berbatov een voorzet van Rafael op doel. Joe Hart moest zich volledig strekken om de 0-1 te vermijden. United tikte de bal uitstekend rond, City kwam er niet aan te pas. Op het halfuur dook City toch gevaarlijk op voor doel. Van Der Sar kon een vrije trap niet goed weg boksen. De bal viel voor de voeten van Ireland die tegen de paal trapte. De bal passeerde ook langs Richards die van dichtbij had kunnen binnenschieten, maar de verdediger reageerde te laat. Drie minuten voor de rust was het United dat op voorsprong klom. City kreeg genoeg kansen om de bal te ontzetten, maar verzuimde dat. Carrick zag zijn schot gered door Hart. Rooney had vervolgens de makkelijke taak door de 0-1 van dichtbij binnen te tikken. De aanvaller van Man Utd maakte zijn 100ste Premier League-goal.

In de tweede helft ging het spel meer op en neer. Beide ploegen gingen hun kans. De hoop bij City op een terugkeer groeide toen Cristiano Ronaldo met een tweede gele kaart van het veld werd gestuurd wegens handspel. In een tumultueuze slotfase had het nog zowel 1-1 als 0-2 kunnen worden. City-doelman Hart ging mee naar voren bij een hoekschop. Er onstond heel wat geharrewar en Richard Dunne maakte ei zo na de gelijkmaker. Evra haalde de bal echter van de lijn. United counterde en Rooney scoorde bijna een tweede keer. Hart was net op tijd terug om de bal vanonder de lat te halen.

Manchester United zegevierde op Eastlands en won de stadsderby met 0-1. United blijft zo derde in de stand in het spoor van Chelsea en Liverpool. Manchester City blijft verweesd achter op een 14de plaats. Vincent Kompany speelde 90 minuten en werkte als één van de weinigen bij City alweer een sterke partij af.