Speeldag: Speeldag 22
Stadion: Goodison Park
Fellaini wint overtuigend van Kompany
Hannes De Meyer

Roberto Mancini heeft zijn eerste nederlaag geleden als trainer van Manchester City. Everton speelde een uitstekende wedstrijd en won volledig terecht met 2-0. Vincent Kompany en Marouane Fellaini stonden 90 minuten tussen de lijnen.

Manchester City begon zonder nieuwe man Patrick Viera aan de wedstrijd. Roque Santa Cruz kreeg vooraan zijn kans, terwijl Robinho weeral op de bank begon.

Vanaf het begin bepaalde Everton het spelbeeld. The Toffees gunden hun tegenstanders geen enkele meter ruimte. Manchester City geraakte nooit in de wedstrijd.

Steven Pienaar, de man in vorm zette vijf minuten voor de rust het overwicht van de thuisploeg om in een eerste doelpunt. De Zuid-Afrikaan trapte een vrije schop prachtig binnen.

In de blessuretijd van de eerste helft verdubbelde Louis Saha de voorsprong vanop de penaltystip. Micah Richards was iets te opzichtig aan het shirt gaan hangen van de Franse spits, zodat scheidsrechter André Marriner geen andere keuze had dan penalty te fluiten.

Na rust veranderde er niets aan het spelbeeld. Roberto Mancini haalde Robinho, die hij in de tiende minuut had laten invallen voor de geblesseerd geraakte Roque Santa Cruz, na een uur weer van het veld. De ingreep was vernederend, maar ook logisch, want Robinho brak geen potten.

The Citizens mochten achteraf nog blij zijn dat Everton verschillende kansen onbenut liet. De kopbal van Tim Cahill belandde nog op de lat.

Everton-Manchester City betekende ook het duel Kompany-Fallaini. Onze landgenoten kwamen elkaar vaak tegen, vooral bij stilstaande fases. Vincent Kompany speelde ondanks het verlies een goede wedstrijd. Hij had als centrale verdediger wel zijn handen vol, maar deed zijn werk. Bij Everton was Marouane Fellaini wederom één van de uitblinkers. Onze landgenoot heerste op het middenveld. Elk duel was voor hem, wie er ook tegenover hem stond. Dedryck Boyata kwam niet in actie bij City.

Door deze zege schuift Everton verder op naar de middenmoot. Manchester City blijft  staan op een vijfde plaats. Het is de eerste nederlaag in vier matchen voor nieuwbakken trainer Mancini.