Competitie: EK Futsal
Speeldag: Halve Finales
Echte thriller op EK Futsal
Sander De Graeve

Rusland en Spanje keken elkaar in de ogen voor een finale avant la lettre op het EK Futsal. Uiteindelijk mocht Rusland naar de grote finale na een zenuwslopende zege. In de allerlaatste minuut knalde Robinho de winning goal binnen.

Sander De Graeve in Antwerpen

Na de fantastische Italië – Portugal van een klein uurtje eerder hoopten we ook op een kraker bij de interessantste affiche van de avond. Rusland versus Spanje was immers een finale avant la lettre. Toch bleven we tijdens de eerste helft wat op onze honger zitten.

De Spanjaarden namen het heft in handen, met vijftien doelpogingen tegen één na tien minuten, maar Lin was zijn neus voor goals vergeten. De nummer elf speelde een dijk van een eerste helft, maar de doelpunten kwamen er niet.

Waar was Electrabel?

Rusland, dat vrij behoudend begon aan de partij, kreeg daarna enkele kansen. De elektriciteit van de eerste wedstrijd kregen we niet, maar het tempo ging toch al wat de lucht in. Net na een aanval van de Russen kwamen de Spanjaarden tot scoren.

En wat voor een goal. Aicardo bereikte Raúl Campos voor doel, die lokte doelman Gustavo naar buiten en bediende Pola met een subtiele voetrol. De nummer zeven van Spanje nam het geschenk in dank aan en knalde loeihard binnen.

Russen uit winterslaap

Na een grote kans voor Rusland, was het rusten geblazen bij een 1-0 voorsprong voor Spanje. In de tweede helft ontwaakten de Russisch-Braziliaanse beren uit hun winterslaap. Al na drie minuten knalde Sergeev er een knoert van een gelijkmaker in. Wat een kanonskogel! Rafa zag de bal via de linkerkruising in doel verdwijnen.

Daarna kregen we minuut 27. Minuut met een grote 'M'. Drie goals in één minuut, dat kan alleen maar Futsal zijn. Eerst kwam Rusland op voorsprong via Lyskov. Hij mocht zomaar een corner binnentikken.

Het antwoord van Spanje kwam snel. Usin kapte zijn man uit en knalde overhoeks binnen. Minuut 27 was nog steeds niet gedaan. Fukin zette Rusland opnieuw op voorsprong met een droge knal. Die voorsprong konden de Russen erg lang vasthouden, maar de 38e minuut was er te veel aan. Vliegende keeper Miguelin met een machtige knal en opnieuw de bordjes gelijk.

Overtime

Verder kwamen beide teams niet meer in de reguliere speeltijd. Twee periodes overtime van vijf minuten moesten dus beslissen over winst en verlies. Indien het dan nog steeds gelijk stond moest de strafschoploterij duidelijk maken wie er naar de finale mocht.

De eerste verlenging was alvast een maat voor niets. Het bleef 3-3 tussen beide toplanden. Met nog een minuut te gaan in de laatste verlenging deed Robinho het dan toch. Na een snelle actie tussen Milovanov en Eder Lima knalde de genaturaliseerde Braziliaan de bal staalhard in doel.

Na die goal werd het nog heet in het Sportpaleis. Enkele vreemde scheidsrechterlijke beslissingen zorgden nog bijna voor een vechtpartijtje. Vooral Fernandao deed zijn best om nog een vrijschop te versieren. Rusland mocht uiteindelijk toch, zij het erg nipt, naar de finale.

Herbeleef Rusland (futsal) - Spanje (futsal)