Word fan! 99

Alles wat je moet weten over de Allianz Arena

Alles wat je moet weten over Allianz Arena

Naam: Allianz Arena.

Bouw: Eraan begonnen op 21 oktober 2002, de inhuldiging was op 30 mei 2005.

Capaciteit: 75 025 plaatsen voor de matchen van Bayern, 70 000 voor interlands.

Adres: Werner-Heisenberg-Allee 25, D-80939 Munich.

Allianz Arena: geschiedenis

De bouw van een nieuw stadion begint in de herfst van 2002, onder de leiding van twee Zwitserse architecten: Herzog en De Meuron. Op 21 oktober wordt de eerste steen gelegd. Het was nog wachten tot april 2005 eer de werken afgerond waren. Na de inhuldiging zijn twee ploegen in de Allianz Arena beginnen voetballen: Bayern München en 1860 München. Door financiële problemen bij de andere ploeg uit München werd Bayern uiteindelijk het enige resterende team dat actief zou blijven in de Allianz Arena. In 2017 is 1860 in het Grünwalder Stadion gaan voetballen. Het speelt nu in de Duitse derde klasse.

De afbetaling van de Allianz Arena liep tot november 2014. Dit exploot kon gerealiseerd worden dankzij 110 miloen euro van Allianz AG, dat samen met Adidas en Audi één van de drie grote sponsors van de Allianz Arena is. 

Vele WK-matchen in Allianz Arena

Sinds de inhuldiging heeft de Allianz Arena al verschillende grote evenementen mogen ontvangen. We noteren hierbij de finale van de Champions League in 2012, een NFL-match in 2022 en denken vooral aan het WK voetbal 2006. Tijdens dit evenement gingen zes wedstrijden door in de Allianz Arena, waarvan twee interlands van Duitsland en de halve finale Portugal-Frankrijk. In verschillende van deze wedstrijden kon de Allianz Arena rekenen op de aanwezigheid van 66 000 toeschouwers. 

Op EURO 2020 zijn ook vier matchen doorgegaan in de Allianz Arena: twee wedstrijden van Duitsland en de kwartfinale tussen België en Italië. De toeschouwersaantallen voor deze wedstrijden schommelden tussen de 12400 en de 13000.

Een EK-stadion in 2024

De Allianz Arena heeft dus al dienst gedaan als een EK-stadion en dat zal opnieuw het geval zijn tijdens het EK voetbal 2024. De voetbaltempel in München is aangeduid als één van de tien stadions waar wedstrijden tijdens het aankomende EK gespeeld zullen worden. In de Allianz Arena zullen vier groepswedstrijden, een achtste finale en een halve finale doorgaan. Eén van deze groepswedstrijden is de openingswedstrijd van het EK 2024. Het is dus in München dat dit toernooi op gang getrapt zal worden. Duitsland zal als gastland al zeker in actie komen tijdens de openingswedstrijd. De vraag is welk land in de Allianz Arena de tegenstander zal zijn.

Vaak gestelde vragen over de Allianz Arena

Is het mogelijk om de Allianz Arena te bezoeken?

Net zoals bij andere Europese stadions is het mogelijk om de Allianz Arena te bezoeken wanneer er geen matchen gespeeld worden. Met de applicatie Arena View kan het bezoek nog vergemakkelijkt worden. Het is mogelijk om rondleidingen in het Duits en in het Engels te houden. Er zijn verschillende typen bezoeken mogelijk. Het populairste soort bezoek is een rondleiding van 120 minuten waarbij onder andere de tribunes, de perszaal, de kleedkamers, de spelerstunnel, de mixed zone etc. wordt bezocht. De tarieven hiervoor zijn: 19 euro voor volwassenen, 11 euro voor kinderen (6-13 jaar), 17 euro voor senioren (ouder dan 64). Het is gratis voor kinderen tussen 0 en 5 jaar.

Wat is de capaciteit van de Allianz Arena?

De capaciteit van de Allianz Arena bedraagt 75 025 plaatsen.

Wanneer is de Allianz Arena gebouwd?

Het begin van de bouw van het stadion heeft plaatsgevonden op 21 oktober 2002 en de inhuldiging op 30 mei 2005.