Speeldag: Kwart Finales (T)
Stadion: Petrovskiy Stadion
Sevilla hield stand in Sint Petersburg
Luc Goderis

Zenit, zonder de geschorste aanvaller Andrei Arshavin, stond donderdag voor de nagenoeg onmogelijke opdracht drie doelpunten op te halen tegen Sevilla. De Spanjaarden konden wel niet rekenen op het gekwetste verdedigersduo Ivica Dragutinovic en Enzo Maresca. Antonio Puerta zat zijn tweede en laatste schorsingsdag uit.

De thuisploeg had absoluut niets te verliezen en koos resoluut voor de aanval. Na amper drie minuten testte Oleg Vlasov de alertheid van de bezoekende goalie, maar Andrés Palop was goed bij de les. Zenit controleerde de wedstrijd en had wel het meeste balbezit, maar het vroege doelpunt, waarop de thuisaanhang hoopte, bleef uit. Halfweg de eerste helft hield de Spaanse doelman tot tweemaal toe Aleksandr Kerzhakov van een doelpunt en ook Robertas Poskus zag zijn schot knap gekeerd. Behalve twee hoekschoppen stelden de bezoekers er absoluut niets tegenover, geen enkele kans en zelfs geen schot tussen de palen.

Na de herneming was het Kerzhakov die al vroeg tevergeefs de vuisten van Palop tesste maar twee minuten later was het dan toch raak voor Zenit. Vanop de rand van het strafschopgebied verzilverde Young Min HyunIvica Krizhanacs voorzet. De Russen hadden nu een strohalm om zich aan vast te klampen. Halfweg de tweede helft eiste Blanco Gonzaléz Kepa dé hoofdrol van de wedstrijd op.  In twee luttele minuten tijd viel hij in, scoorde hij en pakte dan rood. De verdediger stond amper één minuut op het veld toen Daniel Alves hem vanop rechts bediende en hij ongedekt kon binnenschieten. Nog één minuutje later kreeg de held van Sevilla rood onder de neus geduwd.
Lang kon de thuisploeg echter niet genieten van het numerieke overwicht.  Zestig tellen nadat Kepa zijn marsbevel richting douches kreeg moest ook Krizhanac naar de kleedkamers nadat hij Vicenzo Maresca zwaar onderuit had gehaald.

Pas een kwartier voor affluiten kreeg Sevilla een tweede schot tussen de palen. De bezoekers hadden er zelfs een strafschop voor nodig. Martin Shkrtel haalde in het strafschopgebied Daniel onderuit maar diezelfde Daniel zag zijn elfmeter magistraal gered door Vyacheslav Malafeev.

Met tien tegen tien bloedde de wedstrijd langzaam dood. Oleg Kozhanov, Poskus en Kerzhakov probeerden het voor de thuisploeg wel nog van ver en Jesús Navas kreeg nog een halve kans voor de bezoekers, maar het bleef 1-1. [AN]