Competitie: Ligue 1
Speeldag: Speeldag 17
Stadion: Stade Felix Bollaert
Marseille wint, Lyon en Lille gelijk

Op de zeventiende speeldag in de Franse Ligue 1 won Monaco vrijdagavond al met 2-0 van Rennes. Het was de eerste overwinning in twee maanden voor de Monegasken. Zaterdagavond won Marseille haar wedstrijd met 2-3 in Caen. De toppers uit het klassement Lyon (1-1 bij Ajaccio), Lille (1-1 bij PSG) en Sochaux (0-0 bij Strasbourg) speelden gelijk. FC Istres won voor het eerst dit seizoen, maar blijft laatste in het klassement.

Marseille kwam na 25 minuten op voorsprong bij Caen. De actie begon bij Fiorèse, die de bal naar Koke speelde. De Spanjaard gaf de bal aan Battles, die in één tijd doorspeelde naar Bamogo. Zijn schot ging via de paal binnen. Na het halfuur kwam de thuisclub opzetten en Gavanon, de vervanger van de geblesseerde Barthez, moest zich een aantal keren tonen. Net voor rust scoorde Caen dan toch via Grégory Dufer. Op center van Gouffran dook Dufer de bal in doel. Net na rust kreeg Marseille een terechte strafschop, waarbij Cédric Hengbart uitgesloten werd voor het foutief afhouden van Bamogo. De Franse aanvaller zette de strafschop zelf om en maakte zijn vijfde doelpunt van deze competitie. 25 minuten voor tijd werd het 1-3 via Koke, die doelman Planté geen kans liet. Caen kwam nog terug tot 2-3 toen Cyril Watier tien minuten voor tijd een strafschop omzette. Twee minuten voor het officiële einde van de partij werd het gelijkmakende doelpunt van Watier afgekeurd wegens buitenspel. De laatste actie van de wedstrijd had nog een doelpunt moeten opleveren voor de thuislcub, maar Eudeline was te verrast om te scoren. Philippe Troussier mist zijn debuut bij Marseille dus niet en komt de topdrie binnen.

Lille, de tweede uit de stand, ging op bezoek bij PSG. Na een kwartier kwamen de bezoekers op voorsprong via Mathieu Bodmer, die vrij kon binnentrappen. Rond het halfuur nam PSG de match in handen en dit leverde enkele mooie kansen op. Eerst miste Cana nog vanop 30 meter, maar een minuutje later scoorde Reinaldo wel. Coridin, Pauleta en Pancrate speelden de bal even rond, waarna de laatste de bal richting Reinaldo trapte, die Sylva verraste en PSG op gelijke hoogte van de bezoekers bracht. Hierna bleef het een hele tijd rustig. Er werd wel goed gevoetbald, maar doelgerichte kansen kwamen er niet van. Twintig minuten voor tijd snelde Pancraté alles en iedereen voorbij en kon voorzetten, maar Chalmé was net op tijd teruggekeerd om de bal in hoekschop te werken. Het thuispubliek was ontevreden en de spelers verlieten het veld na affluiten onder het boze gefluit van de supporters.

Lyon kon dus na het gelijkspel van Lille bij PSG een goede zaak doen tegen Ajaccio, maar ook de regerend landskampioen en huidig leider kwam niet verder dan een gelijkspel. De eerste kans van de wedstrijd was voor de thuisclub. Na twintig minuten kon Robin op doel trappen, maar Puydebois, de vervanger van de nog steeds geblesseerde Coupet, redde de meubels voor Lyon. In de 52ste minuut kon Robin Ajaccio weer op voorsprong brengen, maar Cris werkte de bal op de lijn weg. Net na het uur trapte André Luiz de bal bijna in het doel van de verslagen Puydebois, maar het zat Ajaccio niet mee. Acht minuten voor tijd kon Lyon dan voor het eerst echt gevaarlijk zijn via Diatta, maar hij miste. Vijf minuten later was het dan toch raak voor Lyon. Juninho mocht een vrije trap zetten vanop 25 meter en trapte de bal beheersd net onder de dwarslat binnen. Porato kon de bal nog wel beroeren, maar kon het doelpunt niet verhinderen. In de 91ste minuut kwam Ajaccio alsnog verdiend op gelijke hoogte toen Lucas Waldir Pereira scoorde. 1-1, een score waar vooral Lyon gelukkig mee mag zijn na een goede wedstrijd.

Sochaux behaalde een scoreloos gelijkspel bij Strasbourg. De verdediging van de bezoekers speelde erg sterk en zo behoudt Sochaux haar sterke uitreputatie.

FC Istres won voor het eerst dit seizoen door Bastia te verslagen met 1-0. Het doelpunt viel en kwartier voor tijd en de doelpuntenmaker was Moussa N’Diaye. Vijf minuten ervoor had Pierre-Yves André van Bastia rood gekregen. De eerste overwinning van Istres is dus een feit. De gedoodverfde degradatiekandidaat behoudt nog wel de rode lantaarn.

Lens won met 2-0 van Metz. Na 35 minuten scoorde John Utaka de 1-0 en Seydou Keita verdubbelde die score na 67 minuten. Het was de eerste thuisoverwinning voor Lens sinds de tweede speeldag, toen het won van Saint-Etienne.

Nantes trok de slechte lijn van de voorbije weken door en won nu al voor de zevende keer op rij niet meer. Het verloor zaterdagavond met 0-1 van Nice. Het doelpunt viel net voor het halfuur toen Florent Balmont scoorde. Roberto Bisconti moest net voor het einde van de wedstrijd geblesseerd het terrein verlaten.

Saint-Etienne en Toulouse speelden in een fraaie wedstrijd 0-0 gelijk. Saint-Etienne was de betere ploeg, maar Toulouse behaalde een punt dankzij een sterke organisatie.

In het klassement blijft Lyon dus op kop met vijf punten meer dan eerste achtervolger Lille. Marseille duikelt de topdrie binnen met 28 punten. Auxerre kan straks nog op gelijke hoogte komen als het wint van Bordeaux. Auxerre-Bordeaux wordt vanavond om 21u00 gespeeld. Istres blijft ondanks de overwinning laatste met twaalf punten, drie minder dan Ajaccio.

Auteurs: Bert Van Houtte en Pieter Vandikkelen