Stadion: Stadio Guiseppe Meazza
Milan bij de les, Palermo wint spektakelstuk
Maarten Vandenabeele

AC Milan deed wat nodig was om de kloof met Inter niet tot 11 punten te laten vergroten: de Rossoneri wonnen van Lazio, dat vanaf volgende speeldag de 11 strafpunten moet zien weg te werken. Palermo leek op weg naar een makkelijke zege, maar dat was buiten de wilskracht van Reggina gerekend.

Nieuwe aanwinst Oliveira (foto) begon nog op de bank bij Milan: Inzaghi en Gilardino stonden samen vooraan. De thuisploeg probeerde de Biancocelesti, met Mudingayi in de basis, meteen vast te zetten maar na een behoudend begin werden de tegenprikken van de hoofdstedelingen steeds dreigender. Pandev vond nog net Dida op zijn weg en Rocchi probeerde nog af te leggen toen hijzelf uitstekend geplaatst stond. In de 27e minuut bediende Kakà Inzaghi die het strafschopgebied indook en de bal voorbij Peruzzi schoof: 1-0. Kort daarop was Pandev dicht bij de gelijkmaker maar ook Inzaghi stond op scherp en verdubbelde ei zo na de score. Net voor rust werd een tweede doelpunt van Superpippo voor twijfelachtig buitenspel afgekeurd.
Na de pauze miste Pirlo onbegrijpelijk, alleen voor Peruzzi, maar Milan kroop te veel achteruit en Lazio bleef aandringen. Toch kon invaller Oliveira, bij zijn debuut in San Siro, met een kopbal voor de 2-0 zorgen, na een corner. De vreugde was van korte duur want Makinwa scoorde meteen daarna de 2-1. In de resterende tijd kwam de thuisploeg dichter bij de 3-1 dan Lazio bij de gelijkmaker, maar Oliveira miste enkele wenkende kansen.

Palermo is de competitie met een driepunter gestart maar dat kostte bloed, zweet en tranen. Het leek nochtans een rustige middag te gaan worden op Sicilië: al na 27 minuten stond het 3-0 via Bresciano, Biava en Corini op strafschop. In de slotfase van de eerste helft scoorde Bianchi met het hoofd het doelpunt van de hoop. Diezelfde Bianchi bracht de spanning helemaal terug met de 3-2 in de 55e minuut. 7 minuten daarna moesten de bezoekers echter met zijn tienen verder na 2 keer geel voor Aronica. Amauri leek de Calabriërs definitief uit te tellen met de 4-2 maar met nog 11 minuten te gaan wist Bianchi de defensie van de Rosaneri voor de derde maal te verschalken, dit keer vanop de elfmeterstip. Verder dan 4-3 geraakten de bezoekers niet meer.

De nieuwkomers hebben hun start alvast niet gemist: Atalanta won duidelijk van Ascoli met 3-1. Zampagna en tweemaal Ventola buitten foutjes in de bezoekende verdediging nog voor de rust af. In een overbodige tweede helft kon Bjelanovic de eer nog redden: 3-1.

De andere neo-eersteklasser, Catania, won het zuidelijke treffen in en tegen Cagliari. In de 55e minuut schoot Corona met een knap vluchtschot de 0-1 binnen en vervolgens hield doelman Pantanelli alle pogingen van de Rossoblu tegen. Thuisspeler Conti kreeg in de extra tijd nog een tweede geel karton.

Siena ging op de valreep met de 3 punten lopen bij Chievo. Via Pellissier was de thuisploeg na een halfuur op voorsprong gekomen maar diep in de tweede helft bracht Brevi de stand in evenwicht. In de 89e minuut bezegelde veteraan Chiesa (foto)het lot van de Veronezen. Chievo's Brighi mocht daarna nog met rood inpakken.

Sampdoria ging thuis onderuit tegen Empoli. Bonazzoli bracht de Blucerchiati al na 9 minuten 1-0 voor maar Buscè wist nog voor het halfuur tegen te scoren. In het begin van de tweede speelhelft moest Falcone met rood na een strafschopfout naar de kant en alsof dat nog niet erg genoeg was voor de thuisploeg zette Saudati de penalty ook om: 1-2. Verder dan nog een rode kaart, voor Delvecchio in de 88e minuut, kwam de thuisploeg niet meer.

Een doelpunt van Zanchi was voldoende voor Messina om de 3 punten thuis te houden tegen Udinese.