Speeldag: Speeldag 19
Stadion: Stadio San Filippo
Spanning bovenaan is weg
Maarten Vandenabeele

Na de negentiende speeldag is de spanning in de Serie A helemaal weg. AS Roma liet zich in blessuretijd nog verrassen door Messina en volgt nu op 9 punten van leider Inter. AC Milan en Palermo wonnen wel, waardoor vooral de Rossoneri een uitstekende zaak doen in de stand en in de strijd om een ticket voor de Champions League.

Na de winst van Inter was de druk groot bij de Romeinen om in Messina te gaan winnen. Na een aarzelend begin namen de Giallorossi de wedstrijd in handen. De meeste opwinding viel in de tribunes te beleven, en nadat een vuurpijl op het veld terecht kwam, moest scheidsrechter Rocchi de wedstrijd even stil leggen. Onmiddellijk na de hervatting scoorden de bezoekers: Totti lanceerde Mancini (foto), die binnenschoot, 0-1 na 39 minuten. Er ontstond fel protest bij de thuisploeg, want bij de Romeinse aanval lag Cordova geblesseerd op de grond. De Romeinen speelden echter door. Halverwege de tweede helft kon Totti de wedstrijd beslissen, maar zijn schot stierf op de paal. Wilhelmsson maakte zijn debuut in de 81e minuut, maar het venijn zat in de staart: Chivu vloerde Di Napoli in de 16 en Parisi nam het geschenk met beide handen aan, 1-1. Het gelijkspel was verdiend voor een dappere thuisploeg.

Milan klimt verder omhoog na een derde opeenvolgende zege. Kind van de rekening was Reggina, dat zich nochtans nooit gewonnen gaf. De Rossoneri klommen al na 6 minuten op voorsprong na een knappe vrije trap van Pirlo (foto). Reggina kwam ei zo na langszij in de 25e minuut: Lucarelli en Mesto konden net niet afwerken en ook de paal stond in de weg. Op een counter werd het 2-0, na een mooie combinatie Jankulovski - Seedorf, waarbij laatstgenoemde afwerkte. In de 66e minuut kregen de bezoekers eindelijk hun verdiend doelpunt: Bianchi vuurde van buiten de rechthoek en Kalac zag er niet al te best uit, 2-1. Alweer op de tegenaanval legde Gilardino, op aangeven van Gourcuff en na een verdedigende blunder, de eindstand vast: 3-1.

Palermo won van Udinese met 2-0. Caracciolo effende het pad in de 32e minuut, met een rake kopbal. Een kwartier voor tijd besliste Zaccardo, ook met een kopbal, de wedstrijd. Doelman Fontana hield de Rosaneri meermaals overeind met enkele knappe reddingen.

Sampdoria - Fiorentina was een saaie wedstrijd, zonder grote kansen. in de slotfase pakte Mutu een domme gele kaart - hij scoorde met "de hand van God"- waardoor hij de wedstrijd tegen Inter misloopt.

Atalanta haalde zwaar uit tegen Livorno. Twee doelpunten van regisseur Doni (foto bij de 2-0)zorgden voor een 2-0 ruststand. Onmiddellijk na de pauze pakte Coppola zijn tweede gele kaart en liet Livorno met zijn tienen achter. Pfertzel bracht even de hoop terug bij de bezoekers in de 52e minuut, maar daarna stond er maar 1 ploeg meer op het veld. Donati, Ariatti en Ventola dikten aan tot 5-1.

Catania kwam verrassend op voorsprong tegen Chievo, via Stovini in de 39e minuut, maar in de tweede helft stelde de thuisploeg orde op zaken. Semioli en Pellissier (op strafschop) zorgden voor een belangrijke zege: 2-1.

Cagliari haalde het met het kleinste verschil van Ascoli, dat steeds meer geïsoleerd raakt op de bodem van het klassement. Een strafschop van Suazo na een kwartier was genoeg voor de Rossoblu: 1-0.