Speeldag: Speeldag 30
Stadion: Stadio Guiseppe Meazza
Empoli doet gouden zaak, Inter op weg naar 100
Maarten Vandenabeele

Inter is op weg naar de 100 punten na een eenvoudige zege tegen Parma. De Nerazzurri tellen al 20 punten meer dan Roma, de nummer twee. Empoli deed de beste zaak in de strijd om een plaats bij de topvier: de Azzurri wonnen overtuigend van rode lantaarn Ascoli. Fiorentina mag, na nieuw puntenverlies, een kruis maken over de Champions League.

In de eerste helft, met Adriano ten koste van Ibrahimovic aan de aftrap, had Inter het lastig met een enthousiast Parma. Op de tegenaanval was het telkens aanpassen voor de Gialloblu. Toch kwamen Crespo, Figo en Cambiasso dicht bij een openingstreffer, maar doelman Bucci gaf zich niet gewonnen. Maxwell brak het bezoekend verzet in de 50e minuut: 1-0 (foto). Crespo plaatste de kers op de taart na een mooie voorbereiding van Adriano: 2-0.

Fiorentina kwam na 27 minuten verdiend op voorsprong na een persoonlijke inspanning van Reginaldo. Even later werd Jorgensen door Loria onreglementair tegen de vlakte gewerkt: strafschop. Pazzini tekende voor de 0-2. Kort daarop nam Loria revanche voor zijn penaltyfout: na een hoekschop kopte hij de aansluitingstreffer voorbij Frey. Atalanta kwam in de tweede helft langszij toen het op zijn beurt een elfmeter kreeg: Doni scoorde (foto) en met de 2-2 mag Fiorentina wellicht de Champions-Leaguedroom opbergen.

Empoli moest lang wachten om afstand te kunnen nemen van rode lantaarn Ascoli, maar net voor de pauze lukte het: Pozzi (foto) scoorde op aangeven van Vannucchi, 1-0.  Soncin maakte gelijk net na de herneming, maar op strafschop sloeg Saudati onmiddellijk terug: 2-1. Bezoeker Delvecchio pakte rood in de 67 e minuut, waarna Saudati en Pozzi er elk nog een doelpuntje bijdeden: 4-1. Empoli wordt vijfde in de stand.

Voor de pauze kwamen Torino en Palermo niet tot scoren. Zaccardo en Caracciolo kregen voor de Rosaneri de beste kansen, bij de Granata was het genieten van het spel van Rosina, alweer in een begenadigde dag. Ook na de pauze bleven doelpunten uit.

Kersvers international Quagliarella bracht Sampdoria even voor het halfuur 0-1 voor bij Chievo, dat via Brighi echter vlug terugsloeg: 1-1. In de tweede helft viel er niet veel meer te beleven.

Sottil bracht Catania na 14 minuten op voorsprong bij Livorno, maar nog voor de rust helde de balans weer over in het voordeel van de Amaranto: Lucarelli en Fiore scoorden. Baiocco kreeg halverwege de tweede helft een tweede gele prent en met een man meer dreef Livorno de score op: Lucarelli stond nog tweemaal aan het kanon: 4-1. De 3-1 kwam er na een benutte strafschop.

Cagliari liep in de eerste helft makkelijk weg van Messina: Biondini en Budel zetten de Rossoblu aan de pauze op rozen, 2-0. Behalve de uitsluiting van Zoro na tweemaal geel stelde de tweede helft bitter weinig voor.