Speeldag: Speeldag 37
Stadion: Stadio Atleti Azzurri d'Italia
Europese plaatsen verdeeld
Maarten Vandenabeele

Op de voorlaatste speeldag van de Serie A slaagde Atalanta er niet in om Inter te kloppen. Goed nieuws voor Fiorentina, Palermo en Empoli, die hun plaats in de UEFA Cup daardoor verzekerd zien. Onderaan is nog niets beslist i.v.m. de derde en laatste degradatieplaats.

Thuisploeg Atalanta had een overwinning nodig om nog een kans te maken op UEFA Cup-voetbal en na 10 minuten nam het de leiding: Ferreira Pinto ontweek Burdisso en met de punt van de schoen trapte hij naast Julio Cesar, 1-0. Inter reageerde pas toen Figo in de plaats van Dacourt kwam. Kort na de pauze mocht de Portugees een penalty omzetten (foto), na een fout op Gonzalez. De thuisploeg ging opnieuw op zoek naar een voorsprong, Vieri kwam in het veld, maar een doelpunt bleef uit. Door het gelijkspel verbetert Inter het record van het aantal punten in een seizoen: voorlopig hebben de Nerazzurri er 94.

AS Roma beet voor de tweede week op rij in het zand. In Cagliari waren de Giallorossi meteen op achtervolgen aangewezen na een vroeg doelpunt van Suazo. Totti maakte vanop de strafschopstip gelijk na een halfuur maar dankzij Marchini gingen de Rossoblu toch met een voorsprong rusten: 2-1. Diezelfde Marchini maakte er halverwege de tweede helft 3-1 van. Met zijn tweede treffer van de namiddag legde Totti de eindstand vast: 3-2. Il Capitano scoorde vandaag zijn 200e doelpunt en is zo goed als zeker van de titel van topschutter. 3 gouden punten voor de Sardiniërs, die volgend jaar opnieuw in de Serie A aantreden.

Parma is nog niet in veilige haven na een geschiedenisloze 0-0 bij Lazio. De Romeinen worden door het gelijkspel alleen derde in de stand. Doelman Peruzzi speelde zijn laatste wedstrijd.

Palermo won en verzekerde zich van Europees voetbal. Voor tegenstander Siena dreigt Serie B. Corini en Caracciolo brachten de Rosaneri 2-0 voor, Maccarone kon pas in de blessuretijd tegenscoren: 2-1. Siena moet op de laatste speeldag tegen Lazio het behoud veilig stellen.

Het al gedegradeerde Messina hield een punt thuis tegen Fiorentina. Via Pazzini (op strafschop) en Gamberini liepen de Viola tot 0-2 uit, maar in de slotfase bezorgde Rigano met twee doelpunten, waaronder een strafschop, de eilandbewoners nog een eervol resultaat: 2-2.

Empoli stond na 23 minuten 3-0 voor tegen Reggina, na doelpunten van Vannucchi, Moro en Saudati, maar de bezoekers kwamen in de tweede helft nog terug: Vigiani en tweemaal Amoruso, waarvan een strafschop, zorgden voor een 3-3 eindstand. Empoli is, ondanks de remonte van de Amaranto, zeker van Europees voetbal. Reggina moet op de laatste speeldag nog vol aan de bak om degradatie te ontlopen.

Chievo behaalde een krappe zege tegen rode lantaarn Ascoli. Marcolini (foto) scoorde net voor de pauze het enige doelpunt, waardoor Chievo's kansen op het behoud aanzienlijk vergroot zijn: 1-0.

Sampdoria won met het kleinste verschil van Catania. Zenoni werd de matchwinnaar, bezoeker Silvestri zag in de slotfase rood na een elleboogstoot.

Torino en Livorno scoorden niet, maar zijn door de 0-0 allebei gered.