Stadion: Stadio Friuli
Toppers morsen met punten
Maarten Vandenabeele

Inter kon niet winnen op het veld van Udinese maar blijft op kop van de klassering, want eerste achtervolger AS Roma raakte niet voorbij Chievo. Palermo kan vanavond mee op kop komen, maar dan moeten de Rosaneri wel in San Siro gaan winnen tegen Milan.

De Nerazzurri zagen Crespo terugkeren in de basis. Hij moest het scoringsprobleem bij de aanval oplossen. In de eerste fractie van de wedstrijd nam de thuisploeg het voortouw. Vooral Di Natale liet zich gelden met enkele gevaarlijke acties. Halfweg de eerste helft nam Inter over, maar Udinese bleef via de counter gevaarlijk. De Sanctis kon vrij eenvoudig pogingen van Ibrahimovic en Stankovic onschadelijk maken. In de tweede helft duwde Inter nog wat meer door en De Sanctis had al wat meer moeite met schoten van Ibrahimovic. Iaquinta zorgde aan de overkant ook geregeld voor paniek, maar doelpunten bleven uit.

AS Roma verdiende de zege, maar kwam niet verder dan 1-1 tegen Chievo, dat onder nieuwe coach Del Neri nog maar zijn tweede punt pakte. Totti scoorde al vlug, maar zijn doelpunt werd afgekeurd voor buitenspel. De bezoekers lieten zich niet onbetuigd: Pellissier was dicht bij een goal maar doelman Doni was de sterkste in een één tegen één. De eerste helft ging gelijk op tot Pellissier in de 40e minuut op de rand van buitenspel op Doni mocht afgaan. Dit keer faalde de spits niet en het stond 0-1. Even voor het uur kwam Roma heel dicht bij de gelijkmaker: doelman Sicignano had een geweldige reflex in huis op een kopstoot van Panucci. In de 66e minuut was het dan toch raak: Totti scoorde zijn eerste doelpunt van de competitie (foto), 1-1. Sicignano liet zich vervolgens niet meer verrassen, al scoorde Panucci nog, maar alweer vanuit buitenspel, en aan de overkant kwamen Marcolini en Tiribocchi nog gevaarlijk dicht bij een stuntzege. Het bleef echter 1-1.

Fiorentina komt op -7 en is niet meer alleen laatste. Reggina, de tegenstander van vandaag, houdt de Viola nu gezelschap. Mutu, Santana en Blasi zorgden voor een ruime en verdiende zege: 3-0.

Parma pakte de eerste driepunter van het seizoen. Ascoli werd met het kleinste verschil verslagen. Budan scoorde al na 10 minuten en ondanks veel balbezit kwamen de bezoekers niet meer terug.

Atalanta won op spectaculaire wijze van Sampdoria. Al na 4 minuten namen de Blucerchiatai de leiding via Quagliarelli. Diezelfde Quagliarelli zette de bezoekers op rozen na 11 minuten: 0-2. Het duurde tot kort voor rust eer de thuisploeg wat kon terugdoen. Sala haalde Zampagna neer in de 16 en Doni (foto) zette de strafschop om: 1-2. Na de pauze was het wachten tot de laatste 5 minuten voor er wat gebeurde. Eerst kreeg Atalanta een nieuwe penalty, na een fout op Ventola, en Doni miste opnieuw niet: 2-2. Zampagna bracht de thuisaanhang in extase door in de 89e minuut de 3-2 te scoren, met een verre lob na een misser van Falcone.

Catania won verrassend maar oververdiend van Lazio. Colucci en Spinesi zorgden voor een 2-0 ruststand en kort na de pauze bracht Colucci de stand op 3-0. Rocchi nam nog een geschenk van Baiocco (verkeerde terugspeelbal) in ontvangst (3-1) maar op eigen kracht lukte het vandaag niet voor de Biancocelesti.

In Livorno - Siena werd tweemaal gescoord, maar zowel het doelpunt van Lucarelli voor Livorno, als de tegentreffer van Frick voor Siena, werd afgekeurd voor buitenspel. 0-0 dus.