Speeldag: Speeldag 12
Stadion: Stadio Artemio Franchi
Achtervolgers Inter laten van hun pluimen
Maarten Vandenabeele

De twaalfde speeldag stond helemaal in de schaduw van de dood van een Lazio-supporter, die 'per ongeluk' door een agent werd neergeschoten. Daardoor werd Inter - Lazio uitgesteld en begonnen alle andere wedstrijden met een kwartier vertraging en droeg iedereen een rouwband. Fiorentina verloor verrassend en Juve flirtte lange tijd met een nederlaag in Parma.

In Atalanta - Milan werd maar enkele minuten gevoetbald. De thuissupporters maakten verderspelen onmogelijk. Ze gooiden vuurpijlen op het veld en liepen, na een korte onderbreking van de wedstrijd, het terrein op: hun manier om hun ongenoegen over de gang van zaken vandaag duidelijk te maken. Kapitein Doni probeerde hen nog te kalmeren, maar dat mocht niet baten. Scheidsrechter Saccani kon niet anders dan de wedstrijd stil te leggen.

Fiorentina kwam tegen Udinese na 23 minuten op achterstand: Quagliarella kopte tegen de gang van het spel in de bezoekers op 0-1. Pazzini, die later geblesseerd zou uitvallen, bracht de Viola 5 minuten daarna alweer langszij. Ondanks overwicht van de thuisploeg na de pauze gingen de bezoekers met de zege lopen: Di Natale (foto) benutte één van de gevaarlijke counters, 1-2. Thuisspeler Pasqual kreeg enkele minuten voor affluiten nog rood. Udinese komt op 1 punt van Fiorentina in de stand en is gedeeld derde.

Parma zette Juventus vast in de eerste helft. De thuisploeg ging verdiend met een voorsprong de kleedkamers in: in de 43e minuut wees scheidsrechter Gava naar de stip na een contact tussen Zanetti en Reginaldo. Gasbarroni (foto, helemaal links) zette de elfmeter om: 1-0. Juve kwam iets dwingender voor de dag na de pauze, maar Pisanu maakte er toch 2-0 van: hij zette zijn belager Grygera in de wind en rondde beheerst af. In de 75e minuut kopte Legrottaglie, op vrije trap van Tiago, de aansluitingstreffer voorbij Bucci: 1-2. Kort daarna moesten beide ploegen met zijn tienen verder: Chiellini en Morfeo kregen beiden rood na een robbertje vechten. De Bianconeri pasten zich het snelst aan aan de nieuwe situatie: in de 81e minuut kwamen ze langszij via Iaquinta, 2-2. In een spannende slotfase kreeg Coly van Parma ook nog rood en werd de 2-3 van Iaquinta om een onduidelijke reden afgekeurd.

Reggina deed een uitstekende zaak in de degradatiestrijd en beent dankzij een overwinning tegen Genoa de concurrentie bij. Amoruso scoorde voor en Joelson na de pauze: 2-0.

Ook Livorno boekte een uiterst belangrijke driepunter: in Siena werd gewonnen zodat de Amaranto hun collega's bijbenen in de stand. Tavano zorgde na 16 minuten voor 0-1, maar via Maccarone werd het onmiddellijk 1-1. Bergvold en Knezevic zorgden nog voor een 1-3 ruststand. Loria milderde pas in de toegevoegde tijd tot 2-3.

Torino hield de drie punten niet thuis tegen Catania. Malonga, die de geblesseerde Rosina al na 5 minuten was komen vervangen, trapte de Granata na een kwartier op 1-0 en toen Vargas even later met rood mocht inpakken, na protest voor een niet gekregen penalty, zag het er goed uit voor Torino. Toch kwam Catania langszij: Martinez zorgde voor 1-1 in de 63e minuut. De thuisploeg verloor nog Di Michele met een op het eerste gezicht zware knieblessure.