Speeldag: Speeldag 13
Stadion: Gelredome
Belgen spelen hoofdrol in Vitesse-RKC
Philippe Crols

Dinsdagavond stond er in Nederland een inhaalwedstrijd van de dertiende speeldag op het programma. Vitesse won het duel om de vierde plaats van RKC Waalwijk met 4-2.

Vitesse-RKC was een duel waarin er ook een behoorlijk aantal Belgen aanwezig waren. Bij de thuisploeg speelden Stijn Vreven en Tom de Mul mee en aan de overkant stonden Benjamin De Ceulaer (foto) en Maarten Martens in de basis. Na de minuut stilte voor de overleden Utrecht-speler David di Tomasso vloog de thuisploeg er meteen stevig in. Na amper twee minuten spelen had Theo Janssen (ex-RC Genk) het openingsdoelpunt al hard in het Waalwijkse doel geschoten. Na tien minuten tekende onze landgenoot De Ceulaer bijna de gelijkmaker aan. Hij schoot een goede mogelijkheid echter naast. RKC kwam meer een meer in de wedstrijd en ook de kansen werden steeds beter en beter. Hans van de Haar bediende Rick Hoogendorp en die leek te gaan scoren, maar Stijn Vreven was net op tijd terug om de gelijkmaker te verijdelen. Weer niet veel later moest Vitesse-doelman Harald Wapenaar zich reppen om een kopbal van van de Haar uit het doelvlak te houden. Net voor rust was het dan toch prijs voor de bezoekers. Weer van de Haar was betrokken bij de aanval. Hij zette voor en De Ceulaer trapte fraai binnen. 1-1 was ook meteen de ruststand.

De thuisploeg kwam na rust toch net iets beter voor de dag. Eerst kon Tom de Mul de bal net niet in doel werken na een goede voorzet van Matthew Amoah. Niet veel later zag diezelfde Amoah zijn kopbal op de dwarsligger uiteen spatten. Twintig minuten voor tijd kwam de ploeg uit Waalwijk dan tegen de gang in op voorsprong. Eerst kopte van de Haar nog op de lat, maar Maarten Martens was goed gevolgd en tikte de 1-2 binnen. Vijf minuten later hongen de bordjes weer in evenwicht. Theo Janssen verstuurde een uitstekende pass naar Amoah en hij kon de gelijkmaker scoren. Een paar minuten later stond de thuisploeg zelfs weer op voorsprong. Youssouf Hersi kopte een voorzet van de Mul binnen, 3-2. In de absolute slotfase kon Hersi nog eens scoren. Dit maal was het voorbereidende werk van Amoah.

Vitesse won met 4-2 en komt zo naast RKC op een gedeelde vierde plaats te staan. Beide ploegen hebben na 13 speeldagen 23 punten. Dat zijn er negen minder dan leider PSV, acht minder dan Feyenoord en zes minder dan AZ.