Speeldag: Supercup
Stadion: Amsterdam ArenA
Ajax pakt Johan Cruijff-schaal
Harald Berings

Ajax Amsterdam heeft in een matig gevulde Arena de Johan Cruijff-schaal, oftwel de Nederlandse Supercup, veroverd. De Amsterdammers klopten eeuwige rivaal PSV Eindhoven met 2-1.

De wedstrijd zelf stelde weinig voor: vooral Ajax hecht erg weinig belang aan deze wedstrijd, en liet daarom ook sterkhouder Wesley Sneijder rusten, met oog op de Europese confrontatie met Bröndby volgende week. Toch was het PSV dat zich volledig terugplooide, en slecht met mondjesmaat kansen kon creëeren. Ajax mocht dan wel het spel maken, toch ontbrak het de vice-kampioen aan scherpte en creativiteit. De zeldzame kansen kwamen vooral van Nourdin Boukhari en Steven Pienaar, terwijl bij PSV Jefferson Farfan en Jan Vennegoor voor het schaarse doelgevaar zorgden.

En net terwijl de Ajacieden wat beter in de match kwamen, waren het de jongens van de Philips Sport Vereniging die op voorsprong kwamen. Een corner vanop links werd door de Braziliaan Alex verlengd tot bij z'n maatje in de verdediging, Wilfred Bouma. Die kon van dichtbij de 0-1 potten.

Volgens trainer Guus Hiddink is het huidige PSV nog maar zestig procent van dat van vorig seizoen. En de Achterhoeker kreeg gelijk: in het laatste kwart van de wedstrijd walste Ajax over een mak PSV heen.

In de 70e minuut zag Nigel de Jong nog een doelpunt afgekeurd wegens buitenspel, maar even later kon man van de match Boukhari er vanuit een vrije trap 1-1 van maken. Niet veel later was het wonderkind Ryan Babel die Ajax met een knappe goal de SuperCup cadeau deed.

Voor Timmy Simons en co is dit de eerste tegenslag van het seizoen, al zullen ze in Eindhoven het belang van de Johan Cruijff-schaal wel weer sterk in twijfel trekken, nu de schaal naar de rivaal gaat.