Speeldag: Speeldag 19
Stadion: De Kuip
Hattrick Guidetti beslist Klassieker, Ajax voelt zich bestolen
Tomas Taecke

Feyenoord heeft Ajax dankzij drie goals van uitblinker Guidetti opzij gezet (4-2). Nadat Eriksen de bezoekers op voorsprong had gebracht, kantelde de wedstrijd na een lichte strafschop in het nadeel van Jan Vertonghen en Ajax.

Feyenoord en Ajax vlogen meteen in de 56ste Klassieker in de Kuip. De eerste schoten kwamen van de voet van Guidetti maar brachten Ajax-doelman Vermeer niet in verlegenheid. De bezoekers reageerden via Anita. De rechtsachter stak het hele speelveld over maar besloot van dichtbij op Mulder. Vertonghen deed één minuut later hetzelfde, zijn schot ging over en naast.

Ajax nam de wedstrijd in handen en kwam na achttien minuten op voorsprong. Na een snelle omschakeling maakte Eriksen er na een knappe individuele actie 0-1 van. Vermeer moest zich één minuut later reppen om de gelijkmaker op een poging van Fernandez te voorkomen. Halfweg de eerste helft profiteerde Ebecilio van een defensief mistasten van Nelom, doelman Mulder zette het foutje van de linksachter recht.

Het sleutelmoment van de wedstrijd kwam er vlak voor het halfuur. Vertonghen tackelde de bal binnen de zestien meter uit de voeten van Guidetti, scheidsrechter Kuipers zag onterecht een strafschop. Guidetti ging zelf achter de bal staan en bracht de bordjes in evenwicht (1-1). Onze landgenoot zette even later zijn 'fout' bijna recht, maar Mulder stond goed opgesteld op zijn harde kopbal.

Ajax liet de bal goed rondgaan maar kwam na een nieuwe spelhervatting op achterstand. Clasie bracht de bal bij Bakkal, die het leer achteruit legde voor Guidetti. Tussen veel benen door trapte de Zweed zijn club van dichtbij op voorsprong (2-1). Doordat Vermeer in de slotminuut een poging van Fernandez uit zijn doel weerde, ging Feyenoord met een nipte voorsprong de rust in.

Na de pauze opende Ebecilio met een goed schot de vijandigheden. Mulder stond andermaal goed opgesteld en klemde de bal. Aan de overzijde kreeg opnieuw Fernandez de kans om de score verder op te drijven, de aanvaller kon van dichtbij koppen maar verzuimde. In de 50ste minuut lag diezelfde Fernandez aan de basis van die 3-1. Hij bediende knap Bakkal, die niet twijfelde en het leer in de verste hoek binnenschoof (3-1).

Ajax keek tegen een dubbele achterstand aan maar was niet bij machte Feyenoord bij de keel te grijpen. De Rotterdammers leverden veel strijd en hielden een zoekend Ajax weg van hun eigen doelgebied. Sulejmani viel geblesseerd uit, Frank De Boer bracht Klaassen, Lodeiro en Bulykin binnen de lijnen. Die laatste wissel leverde Ajax meteen de aansluitingstreffer op. Mulder ging kinderlijk in de fout, de Rus kon profiteren (3-2).

Ajax maakte niet lang aanspraak op een onverhoopte pundendeling. Acht minuten voor tijd besliste wie anders dan John Guidetti de wedstrijd. Op voorzet van de andere uitblinker Schaken schoot hij de verlossende 4-2 voorbij Vermeer. De stand bleef ongewijzigd waardoor Feyenoord voor het eerst in vijf ontmoetingen niet verliest van Ajax in de Kuip. Feyenoord zette de wedstrijd na de gelijkmaker naar zijn hand, Ajax zal zich ongetwijfeld benadeeld voelen na de twijfelachtige beslissing van scheidsrechter Kuipers in de eerste helft.