Speeldag: Speeldag 2
Stadion: DSB Stadion
Alderweireld en co onderuit bij AZ
Timothy Collard

AZ heeft kampioen Ajax puntenloos huiswaarts gestuurd. AZ maakte het verschil in de slotfase, nadat de Amsterdammers met tien man verder moesten na rood voor Ricardo van Rhijn.

Ajax ging nochtans goed van start. Na twintig minuten spelen kwam het op voorsprong na een doelpunt van Christian Eriksen. Op slag van rust trok Roy Beerens de bordjes opnieuw in evenwicht, 1-1 bij de rust.

Op het uur bracht Siem de Jong Ajax opnieuw aan de leiding, maar ook nu zouden Alderweireld en co de voorsprong niet vasthouden. Van Rhijn beging een overtreding in de zestien en Johansson zette de elfmeter om: 2-2.

Martens beslissend

Een kwartier voor tijd was het feestje compleet voor AZ: invaller Maarten Martens bediende Viktor Elm en maakte er 3-2 van. Alderweireld stond negentig minuten tussen de lijnen bij Ajax, net als Jan Wuytens bij AZ. Maarten Martens viel twintig minuten voor tijd in bij de club uit Alkmaar, waar Yves De Winter de volledige wedstrijd op de bank bleef.

Groningen-Utrecht 2-0

Timothy Derijck en Steve De Ridder moesten op bezoek bij FC Groningen het onderspit delven. Al na twee minuten spelen opende van der Velden de score via een penalty. Invaller Zivkovic besliste twintig minuten voor tijd de partij en zo blijft FC Utrecht achter met één op zes.