Speeldag: Eindronde: Finale (Terug)
Stadion: Parkstad Limburg Stadion
Roda raakt in tumultueus duel niet voorbij Cambuur
Jimmy Wouters

Roda JC is nog steeds niet zeker van het behoud. In een erg beladen en tumultueus duel met onder meer twee rode kaarten, geraakten de Limburgers niet verder dan een 1-1-gelijkspel.

In de terugwedstrijd van de nacompetitie was een bijzondere rol weggelegd voor scheidsrechter Bas Nijhuis. De scheidsrechter haalde in de eerste helft de woede van heel Roda over zich heen toen hij Marcel Meeuwis wegstuurde met rood na een overtreding op Nassir Maachi.

Die uitsluiting was de inleiding voor een tumultueus slotkwartier. Ondanks een man minder kwam Roda toch op voorsprong. Na een mooie pass van De Jong opende Cissé de score.

Een minuut later stond Nijhuis opnieuw in de schijnwerpers. Hij kende Cambuur aanvankelijk een strafschop toe na een haakfout van De Fauw op Brack. De ref herzag zijn beslissing echter en gaf Brack zijn tweede gele kaart wegens een schwalbe. Een flagrante fout aangezien het weldegelijk een overtreding was.

De tweede helft kwam ietwat traag op gang, maar barstte dan volledig open. Met tien tegen tien kregen beide ploegen erg veel ruimte waardoor er kansen ontstonden. Roda kreeg veruit de beste mogelijkheiden maar zowel Cissé, Delorge als Oper verzuimden Cambuur definitief uit te tellen.

Dat brak de thuisploeg zuur op, want tien minuten voor tijd kopte de ingevallen Mark de Vries de 1-1 op het scorebord.

In de slotfase ontsnapte Roda zelfs aan de nederlaag en de degradatie. Eerst redde doelman Castro prachtig op een schot van Jeffrey De Visscher en even later zag de aanvaller zijn schot op de lat strandden.

Komende woensdag spelen Cambuur en Roda voor de derde keer tegen elkaar en zal duidelijk worden wie er komend seizoen op het hoogste niveau mag aantreden. (AN)