Gastland Portugal naar Finale!

PORTUGAL-NEDERLAND 2-1

In de hoofdstad Lissabon heeft gastland Portugal zich verdiend geplaatst voor de finale. Oranje verlaat het tornooi met slechts één zege tegen Letland.

De Nederlandse coach Dick Advocaat wijzigde zijn ploeg op twee plaatsen in vergelijking met de vorige wedstrijd tegen Zweden. Bouma startte ten koste van de geblesseerde De Boer en Overmars kreeg zijn kans op de rechterflank, waardoor v.d.Meyde naar de bank werd verwezen.
In een technisch, hoogstaand en aantrekkelijke eerste helft startte Portugal snel en gretig. De eerste kans kwam er in de 6de minuut, voorzet Deco, Pauleta kon net niet bij de bal en v.d. Sar hield het rondeding met één hand uit zijn doel. In de 12de minuut zette een ongrijpbare Figo voor, maar zijn Portugese ploegmaat Ronaldo kwam net te laat om zijn schoen tegen de bal te zetten.  Oranje antwoordde met een schot van Cocu die naast ging. In de overschakeling van verdediging naar aanval was Portugal aartsgevaarlijk, Figo (dit keer op links) zette goed door, legde knap terug op Ronaldo maar zijn schot werd door v.d Sar gepakt. In de 24ste minuut terug een versnelling van Figo, die de vrijstaande Pauleta instelling bracht maar gelukkig voor Oranje blokte Bouma het schot. Het gastland verdiende een voorsprong en die kwam er in de 26ste minuut.  Hoekschop Deco, Ronaldo kopte ongedekt binnen. 1-0. Nederland wist één keer tegen te prikken.  Goeie actie op links van Davids (de beste man bij Nederland) maar de vrijstaande Overmars schoot onbesuisd over.  Portugal kwam voor rusten bijna nog aan een tweede doelpunt. Slim balletje van Deco naar Maniche, diens voorzet werd door Pauleta op v.d Sar getrapt.  Even later toonde Figo nog eens zijn klasse, hij kwam vanop rechts naar binnen en krulde de bal met links op de paal. Onze noorderburen mochten niet mopperen met een 1-0 ruststand.

Advocaat bracht in de tweede helft Makaay in voor Overmars, maar echt veel veranderde er niet in het spelbeeld van Oranje.  Integendeel, Nederland kwam eerst goed weg toen de bal door iedereen gemist werd en Pauleta oog in oog kwam met v.d Sar, maar hij trapte de bal op de doelman. Twee minuten later werd het dan toch 2-0.  Een kort genomen hoekschop, Maniche verraste v.d.Sar met een prachtschot in de rechterbovenhoek.  Wedstrijd gespeeld denk je dan, maar Oranje kwam al snel op een gelukkige manier aan de aansluitingstreffer. Voorzet v. Bronckhorst, de Portugeze verdediger Andrade wilde de bal wegtrappen maar het rondeding belande in eigendoel 2-1.  Nederland putte moed uit dat doelpunt. Één minuut later, vrije trap Seedorf, zowel v. Nistelrooij en v Bronckhorst kwamen een haar te kort om aan de tweede paal de bal binnen te werken.  Portugal kwam nog dichter bij de 3-1 dan Oranje bij de 2-2.  Deco mocht alleen op v.d Sar, maar de uitstekende Nederlandse doelman redde met een reflex.  Even voordien mocht Nederland nog hopen maar de vrije trap van Van Hooijdonck belandde in de Portugese muur.

Gastland Portugal speelt de finale tegen de winnaar van Tsjechië en Griekenland!

Scheidsrechter:Frisk (Zwe)