Column Tribune: Gevallen Godenkind

Rita De Meyer
| 0 reacties
Tribune: Gevallen Godenkind
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Gevallen
Godenkind

door Jan De Jong

Benieuwd welke straf hem nu boven het hoofd hangt, na zijn misdaad gisteren tegen Leverkusen: onze goede vriend Francesco. "16 jaar en nooit meer op een voetbalveld", stelde Carl Huybrechts gisteravond voor, na het zien van de beelden. Niet als objectief journalist, wel als voetballiefhebber. De heren analisten waren het alvast met hem eens dat de UEFA die Totti maar es mores moet leren. Voor wie kan dit nog een idool zijn? Voor de dames misschien, want ’t is een snelle en stoere jongen. Maar de gewone voetbalfan vindt het nu wel welletjes.
 
Voor wie het niet gezien heeft. AS Roma-Bayer Leverkusen, tweede helft, in het kille en lege Olympisch stadion. Roma doet het weer matig tot slecht, de Romeinen raken gefrustreerd. Het is wachten tot het potje overkookt bij Francesco Totti. In de 72ste minuut ontwijkt hij een tackle van Ramelow. Bij het neerkomen, springt het nummer 10 van AS Roma als was het op een trampoline, recht op zijn gevelde tegenstander. Scheidsrechter Lucílio Batista staat er met z’n neus op, maar durft geen rood te trekken. Neen, hij betrekt er z’n assistent bij. Die zegt: “Geen rood Lucílio, zie dat ze ons hier lynchen.” Geel dus. Voor beiden.
 
Natuurlijk is Totti hiermee niet aan z'n proefstuk toe. Iedereen herinnert zich nog het EK-duel tegen Denemarken, waarin de spits tot twee keer toe zijn frustraties uitwerkte. Eerst met spuwen, dan door met een recht uitgestoken been een doodschop uit te delen. Enkel voor de spuugklodder naar Christian Poulsen werd Totti drie duels geschorst. Veel te weinig, gezien hij ook in andere wedstrijden smerige en laffe overtredingen maakt. Buiten het zichtveld van de scheidsrechter, maar gelukkig meestal wel voor de lens van de camera. De regisseurs die een wedstrijd filmen van AS Roma, geven hun cameramannen dan ook elke wedstrijd de opdracht Totti niet uit het oog te verliezen.
 
Door zijn onsportief gedrag als international, maar ook in de Italiaanse competitie, is hij in heel Italië gehaat. Alleen door de fans van AS Roma wordt hij op handen gedragen. Vooral door de harde kern, want ooit stond Francesco zelf tussen de Ultra’s in de Curva Sud.
 
Hoewel, hij haalt zich beetje bij beetje zelf van z’n voetstuk. Het begon vorig jaar. AS Roma zat in financiële problemen en spelers en entourage kregen maandenlang niks op hun bankrekening. Staken, dachten de spelers. Neen, zei Totti, “je mag je club niet in de steek laten.” Een held was hij bij de supporters. Tot bleek dat Francesco de enige speler was die in al die maanden wel was uitbetaald...
 
Een maand geleden kwam aan het licht dat Totti twee dagen voor een titelmatch tegen Napoli, spoorloos was. Bleek dat hij zichzelf op een tweedaagse strandvakantie had getrakteerd. Dat vertelde zijn toenmalige coach Fabio Capello, die daarmee reageerde op aantijgingen van zijn ex-speler… .   
 
De Ultra’s konden om dat verhaal nog eens lachen, tot Totti enkele weken geleden in de thuismatch tegen Lecce alleen maar zijn vriendje Cassano zag staan, dat ander enfant terrible. Ook bij een 0-1 stand weigerde Totti andere ploegmaats te bedienen. Bij die achterstand mocht hij ook een strafschop nemen. En nu komt het: hij besloot Panenka na te doen, een stiftballetje in het midden. Keeper Vincenzo Sicignano had hem door en bleef gewoon rechtstaan. Hij ving de bal simpel op. Tot groot ongeloof van alle mensen in de tribunes. Had Roma die wedstrijd verloren, kon Totti het wel schudden bij de diehards. Gelukkig voor hem eindigde de match op 2-2.
Trainer Rudi Völler kon er niet meer mee leven dat hij Totti en Cassano niet mocht sanctioneren en nam ontslag. Zijn opvolger Luigi Del Neri liet gisteren Cassano niet meedoen, “omdat hij nog niet in vorm is”. Benieuwd of hij dat met Totti ook zou durven. Nu heeft de vedette hem wel een beetje geholpen. Als de UEFA eerlijk is met zichzelf zien we Totti maandenlang niet meer op de Europese voetbalvelden…

Bronnen Uefa.com – Vi.nl – M.V.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties