Wie is… Zinedine Zidane?

Rita De Meyer
| 0 reacties
Wie is… Zinedine Zidane?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Wie is… Zinedine Zidane?
door Julie Néman
 
Als kleine jongen droomde hij van een grote voetbalcarrière en keek hij op naar Enzo Francescoli. Nu is hij jaren later zelf een idool voor velen onder ons. Maak kennis met Zinedine Zidane.
 
Zinedine zag op 23 juni 1972 het levenslicht in Marseille, Frankrijk en vond al op jonge leeftijd zijn weg naar de voetbalvelden. Bij US Saint-Henri Club maakte hij voor de eerste keer echt kennis met de bal. Van daaruit vervolgde hij zijn weg naar Septemes Sports Olympiques. Dit gebeurde echter pas nadat de trainer van deze ploeg zijn voorzitter overtuigde om Zinedine onder zijn vleugels te nemen. Toen hij 14 jaar was speelde hij voor het eerst als junior in de Franse competitie. Het was dat jaar dat hij ontdekt werd door Jean Varraud, een scout van AS Cannes. Zizou vertrok naar Cannes voor wat een verblijf van zes weken moest zijn, maar hij besloot langer te blijven. Toen hij 16 was speelde hij al bij de profs en velen voorspelden dat het niet meer lang zou duren voor hij zelf als prof erkend zou worden. Het zag er naar uit dat de jonge Zidane vroeger dan verwacht zijn droom zou verwezelijken.
 
Zinedine was vastberaden zijn weg in La Ligue 1 te vinden en slaagde daar een jaar later in. Op 17-jarige leeftijd mocht hij mee de kleuren van AS Cannes verdedigen. Hij scoorde zijn eerste goal op 8 februari 1991 en kreeg toen prompt een auto cadeau van de president van Cannes. “We hadden afgesproken dat wanneer hij zijn eerste goal als professional zou scoren, ik hem een Clio cadeau zou doen,” aldus de president. AS Cannes haalde dat jaar ook de voorrondes van de UEFA-cup. Ondanks het succes van het eerste seizoen, viel het tweede jaar tegen voor Zizou. Al was niet alles slecht, want hij leerde zijn vrouw Veronique, een Spaanse danseres, kennen. Toch vond hij dat het tijd was om verder te gaan en belandde uiteindelijk in Bordeaux. Marseille was ook komen aankloppen, maar Bordeaux had net iets meer interesse getoond om Zinedine binnen te halen. Hij was dan 24 jaar. In zijn laatste seizoen bij Bordeaux, 95-96, plaatste de club zich voor de finale van de UEFa-cup. Toen kwam Juventus langs en Zinedane verhuisde na vier bewogen jaren bij Bordeaux zijn boeltje naar Italië, om uiteindelijk, na enkele jaren bij Juve, bij Real Madrid te belanden.
 
Zinedine is natuurlijk meer dan een voetballer alleen. Zowel tennis als Formule 1 behoren tot zijn hobby’s. “Tennis is echt één van mijn grote passies. Ik speel het vooral op vakantie. En wanneer het Roland Garros is kijk ik zeker naar TV. Ik denk dat als ik zou stoppen met voetballen ik me met tennis ga blijven bezig houden, alleen al om in conditie te blijven.”
 
Vele mensen vragen zich af hoe een gewone dag eruit ziet voor een voetballer. “Ik sta redelijk vroeg op,” aldus Zinedine. “Eigenlijk sta ik vroeg op om samen met de kinderen te kunnen ontbijten voor ze naar school vertrekken. Daarna vertrek ik naar de training, wat toch zeker drie kwartier rijden is. Rond 14u vertrek ik terug naar huis om te middagmalen. En de namiddag hangt af van mij programma. Soms heb ik een spot voor Adidas om in te blikken, andere dagen rust ik thuis een beetje uit. Rond 16u30 is het tijd om de kindjes af te halen van school. Ik kijk dan samen met hen het huiswerk na en rond 20u, na het avondeten, gaan de kinderen naar bed. Het gebeurt dan wel eens dat ik een DVD opzet of dat ik met mijn vrouw iets ga drinken.”
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

La Liga

Nieuwste reacties