Analyse Catalaanse ploegen aan het feest

Tonnelier Caroline
Catalaanse ploegen aan het feest

De voorbije speeldagen lieten Real en Barcelona om beurten punten liggen en die trend zette zich ook dit weekend verder.  Nu was het weer aan Real om een steek te laten vallen, waardoor de voorsprong van Barcelona opnieuw acht punten bedraagt.  De kandidaten voor Europees voetbal blijven eveneens punten verliezen, zodat de groep kanshebbers steeds groter wordt.  Espanyol is binnen deze groep de grote winnaar van de speeldag.  Dankzij een overwinning tegen Levante nemen de Catalanen de derde plek over van Villareal.
FC Barcelona had voldoende aan één doelpunt van Eto’o op het einde van de eerste helft om tegen Osasuna de drie punten te pakken.  De tegenstander was te zwak om de autoritaire leider in verlegenheid te brengen en is na een reeks mindere resultaten weggezakt naar de 15e stek.  Barça blijft dé topfavoriet voor de titel, mede dankzij het wisselvallig presteren van rivaal Real Madrid.

De Koninklijke trad in de topper tegen Valencia aan zonder Zidane en Raúl en mocht tevreden zijn dat het met één puntje naar huis mocht.  De thuisploeg was immers duidelijk de betere van een slap Real Madrid, maar faalde bij de afwerking.  Alleen Aimar vond de weg naar de netten, terwijl Ronaldo aan de overkant de eerste en zowat enige kans van de wedstrijd knap afrondde.  Real blijft geïsoleerd tweede, terwijl Valencia dankzij het puntenverlies van de concurrenten nog steeds vijfde is.

Villareal heeft niet lang kunnen genieten van zijn derde positie in de rangschikking.  Tegen hekkensluiter Numancia kwam het niet verder dan een 1-1 gelijkspel.  Riquelme bracht na een half uur zijn ploeg wel nog op voorsprong, maar in de tweede helft maakte Merino gelijk.  De rode lantaarn ging zelfs nog op zoek naar de winnende treffer, maar zo ver kwam het niet.  Numancia hield na Barcelona vorig weekend nu dus ook Villareal in bedwang, maar in het klassement komt de ploeg geen stap verder.  De achterstand op de veilige 17e plek is immers nog steeds acht punten.  Villareal kan volgend weekend zijn derde plek heroveren.  Dan staat immers de topper tegen Espanyol op het programma.

De tweede ploeg van Barcelona haalde het met 2-1 van Levante.  In een aangename eerste helft bracht Sergio García de bezoekers op voorsprong na een schitterende pas van Ettien.  Vijf minuten later bracht Amavisca de stand alweer in evenwicht met een knap schot in de linkerbenedenhoek.  Na een blunder van Espanyol-doelman Kameni, eerder deze week nog de held in de derby, kreeg Manchev nog een uitgelezen kans op de 1-2, maar de Bulgaar miste onbegrijpelijk.  De tweede helft bleef leuk om volgen, met kansen over en weer.  Uiteindelijk was het Espanyol dat aan het langste eind trok dankzij een doelpunt van Maxí Rodriguez.  Ondanks de wisselvallige prestaties na de winterstop, staan de Catalanen zo toch weer derde.

Dankzij een ruime zege tegen Sevilla vindt Atlético Madrid stilaan weer aansluiting bij de grote groep die strijdt om Europees voetbal.  De Madrilenen wonnen verdiend met 3-0 van een zwak Sevilla, dat zich dringend moet herpakken als het aanspraak wil maken op een CL-ticket.  De komende drie wedstrijden tegen Real Zaragoza, Mallorca en Numancia zouden daarvoor ideaal moeten zijn.

Deportivo La Coruña maakte een einde aan de knappe reeks van Málaga.  Het had daarvoor wel een (onterechte) penalty nodig, omgezet door Tristán.  Ondanks de tegenvallende prestatie van gisteren, bouwen de Galiciërs stilaan wel opnieuw een stevige thuisreputatie op.  In de eerste negen thuiswedstrijden haalde Depor amper tien puntjes in El Riazor, maar sinds de negentiende speeldag verloor het niet meer op eigen terrein.  Dat belooft alvast voor de volgende thuiswedstrijd, over twee weken tegen Barcelona.  Dankzij de 1-0 overwinning tegen Málaga mogen de Galiciërs zelfs stilletjes beginnen dromen van een Europees ticket, zeker als de ploegen die voor hen punten blijven morsen.

Athletic Bilbao kon voor het eerst sinds de stuntzege in Bernabeu nog eens vieren.  De Basken wonnen op eigen veld met 3-1 van Albacete.  De bezoekers kwamen al vroeg op voorsprong via Castro, maar kort voor de rust zorgde Ezquerro voor de gelijkmaker.  In een spannende, maar weinig hoogstaande tweede helft zorgde Lacruz voor de 2-1 voorsprong voor de thuisploeg.  In blessuretijd scoorde Guerrero het bevrijdende derde doelpunt.  Albacete heeft na een 1 op 15 dringend punten nodig als het ook volgend seizoen deel wel uitmaken van de elite van het Spaanse voetbal.

Een andere degradatiekandidaat, Real Mallorca, kon wel nog eens winnen.  Tegen Real Sociedad kwam de trots van de Balearen twee keer terug van een achterstand om uiteindelijk met 3-2 te winnen.  Aranburu bracht de bezoekers al na zes minuten op voorsprong, maar Romeo zorgde in de 14e minuut voor de gelijkmaker.  Sociedad reageerde echter onmiddellijk via Uranga, maar kon opnieuw niet lang genieten van de voorsprong.  In de 19e minuut zette Luis García de 2-2 op het scorebord.  De twee doelpunten van Mallorca werden wel fel gecontesteerd door de tegenstander.  Bij het eerste doelpunt van de thuisploeg hadden de spelers van Sociedad handspel gezien, bij het tweede buitenspel.  Bovendien claimden de bezoekers ook nog een penalty na een fout op Xavi Prieto.  De scheidsrechter ging echter niet in op de gebeden van Sociedad.  In de tweede helft werd de situatie nog erger voor de bezoekers, toen Romeo kort na rust het beslissende doelpunt tegen de netten schoot.  Sociedad miste de kansen op een verdiende gelijkmaker en moest uiteindelijk met lege handen terug naar huis.  Mallorca komt dankzij de zege op gelijke hoogte van Albacete, maar heeft wel nog vier punten achterstand op Racing Santander (17e).

Dát Racing Santander verloor met het kleinste verschil op het veld van Real Zaragoza.  In een zwakke partij scoorde Capi het enige doelpunt.  Racing Santander speelde niet op het niveau van vorig weekend tegen Atlético en was duidelijk verzwakt door de afwezigheid van sterkhouder Aganzo.  De ploeg uit Cantabrië moet de komende twee wedstrijden tegen Real Mallorca en Numancia absoluut winnen om niet op een degradatieplaats terecht te komen.

De wedstrijd tussen Betis Sevilla en Getafe eindigde op een 2-2 gelijkspel.  Net als de voorbije weken speelde Getafe een knappe partij, maar opnieuw kreeg het geen loon naar werken.  Ditmaal was het geklungel van doelman Aragoneses de oorzaak van het puntenverlies.  Vivar Dorado bracht Getafe binnen het kwartier op voorsprong, maar na 27 minuten kon Rivas gelijkmaken na slecht uitkomen van de bezoekende doelman.  De Madrileense club kwam in het begin van de tweede helft opnieuw op voorsprong dankzij een schitterend doelpunt van Pernia.  Een nieuwe blunder van Aragoneses bezorgde Betis Sevilla toch nog een puntje.  Assunçao was ditmaal de doelpuntenmaker.  Betis nadert door dit ene puntje in geschenkverpakking tot op één punt van rivaal Sevilla, terwijl Getafe ondanks goed voetbal niet wegkomt uit de gevarenzone.  Met nog een zwaar programma voor de boeg, kan de nieuwkomer in de eerste klasse het nog moeilijk krijgen om het behoud te verzekeren.