Zware rellen na Feyenoord - Ajax

Jimmy Wouters
| 0 reacties
Zware rellen na Feyenoord - Ajax
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Na afloop van de Nederlandse voetbalklassieker Feyenoord-Ajax is het tot ernstige ongeregeldheden gekomen in de buurt van de Rotterdamse Kuip. Fans van Ajax en Feyenoord bekogelden elkaar en de oproerpolitie met stenen en andere projectielen. 

De politie trachtte vervolgens via enkele charges met paarden om de supportersgroepen uit elkaar te drijven. Ook moest de politie enkele waterkanonnen inzetten. In totaal werden er 43 personen aangehouden. Zeker vier politie-agenten, drie spoorwegpolitie-agenten en drie supporters raakten gewond. 

Nog voor de wedstrijd begon, raakten twee fans van Feyenoord zwaargewond toen onverwacht vuurwerk ontplofte dat zij bij zich droegen. 

Spoor
De ongeregeldheden begonnen voor de wedstrijd op het spoor. Ongeveer 1600 Ajax-fansvernielden twee treinstellen volledig. Hierdoor besloot de overheid om geen Ajax - supporters meer toe te laten in het stadion.

Toch bereikt 1 van de treinen uiteindelijk wel het stadion. Daar werden vervolgens de supporters vastgehouden achter grote metalen omheiningen. Aangezien de Ajax-fans na de wedstrijd nog steeds op het station stonden, werden zij het mikpunt van de Feyenoord-aanhang. De fans uit andere treinen waren al een tijdje met de bus huiswaarts gebracht. 

Reacties

De algemeen-directeur van Feyenoord, Arie van Eijden, wil nog niet reageren op de ongeregeldheden. "Wij weten nog niet precies wat er is gebeurd, dus het lijkt me niet raadzaam om er nu alvast een statement over te maken". 

"We horen nu allerlei lezingen en we weten niet welke versie van de verhalen goed is. Laat eerst maar eens uit goed onderzoek duidelijk worden wat er allemaal is misgegaan zondagmiddag. Het gevaar ontstaat anders dat iedereen zomaar wat gaat roepen en dat willen we voorkomen."

Ook de politiek laat zijn stem horen. Zo vindt CDA-Kamerlid Atsma dat risicowedstrijden voortaan zonder aanhangers van de bezoekende club moeten gespeeld worden. Atsma wil ook dat de schade verhaald wordt op de daders uit Amsterdam. Ook bepleit hij een stadionverbod voor fans die zich misdragen hebben.

Burgemeester Opstelten van Rotterdam vond het gedrag van de Ajax- en Feyenoord-fans en de Feyenoord-fans eveneens onaanvaardbaar. 

Schade

De algemeen directeur van de Nederlandse spoorwegen NS heeft al in een korte mededeling laten weten dat hij de opgelopen schade wil verhalen op beide clubs en beide supportersgroepen. Naar verluidt zou de schade in de miljoenen kunnen oplopen aanegezien het hele spoorwegnetwerk rond Rotterdam danig in de knoop lag.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nederlandse Eredivisie

Nieuwste reacties