Analyse Barça blijft op titelkoers

Tonnelier Caroline
Barça blijft op titelkoers

De kloof tussen koploper Barcelona en eerste achtervolger Real Madrid blijft ook na de 33e speeldag zes punten.  Barça won simpel op het veld van Málaga.  De Koninklijke had het heel wat moeilijker tegen Villarreal, maar kon uiteindelijk de drie punten thuishouden.  Espanyol en Sevilla doen een goede zaak in de strijd om Europees voetbal en ook Valencia kon nog eens winnen.

FC Barcelona had weinig moeite met Málaga.  In Andalusië werd het 0-4 voor de fiere leider.  Oleguer maakte de openingstreffer, Giuly tekende voor de volgende twee doelpunten en Gerard legde in blessuretijd de zware eindcijfers vast.  Door de overwinningen van Racing en Osasuna zakt Málaga weg naar de vijftiende stek.  De redding is met 11 punten voorsprong op Mallorca echter zo goed als binnen.

In Madrid stond de topper tussen Real en Villarreal op het programma.  De bezoekers kwamen kort voor de rust op voorsprong na een licht toegekende penalty, omgezet door Riquelme.  In de tweede helft boog Real de achterstand nog om in een 2-1 overwinning.  Ronaldo scoorde de gelijkmaker en lag ook aan de basis van de beslissende treffer van Salgado.  De Madrilenen eindigden de wedstrijd wel met negen na de uitsluiting van Samuel (2x geel) en Zidane.  De schorsing die de Fransman boven het hoofd hangt, zal mogelijk nog een belangrijke rol spelen in de titelstrijd.  Villarreal kwam na de uitsluiting van Quique Álvarez evenmin ongeschonden uit de strijd.

Sevilla profiteerde optimaal van het verlies van concurrent Villarreal.  Het won de moeilijke uitwedstrijd bij Athletic Bilbao met duidelijke 1-3 cijfers.  De Andalusiërs maakten indruk in het Baskenland en stonden al na twintig minuten 0-2 voor dankzij doelpunten van Baptista Jesús Navas.  Een kwartier voor het einde maakte Baptista er met zijn tweede van de avond zelfs 0-3 van.  In de slotfase kon Guerrero nog milderen tot 1-3.

Espanyol wipt eveneens over Villarreal.  De Catalanen haalden het met 3-1 van Real Zaragoza en klimmen naar de vierde plaats in het klassement.  Aan de rust stond het al 2-0 voor de thuisploeg.  Tamudo en Maxi Rodríguez scoorden in het derde kwartier.  Op het uur kwam Zaragoza terug in de wedstrijd dankzij de aansluitingstreffer van Villa.  Espanyol speelde minder sterk dan in de eerste helft, maar verzekerde zich in de slotminuut via Tamudo van drie belangrijke punten.  De bezoekers eindigden de wedstrijd met tien na een tweede gele kaart voor Pablo Alvaro.  Espanyol Barcelona is al zo goed als zeker van deelname aan de Uefacup, maar heeft ook nog steeds uitzicht op een CL-ticket.

Betis Sevilla ging op eigen veld verrassend onderuit tegen Real Sociedad.  De wedstrijd kon niet beter beginnen voor de bezoekers.  Na vier minuten stond het al 0-1 na een doelpunt van Labaka.  De thuisploeg ging verwoed op zoek naar de gelijkmaker, maar zag een goal van Benjamin terecht afgekeurd worden wegens buitenspel.  Vlak na de rust was het wel raak voor Betis.  Dankzij Joaquin hingen de bordjes al na één minuut in de tweede helft weer gelijk.  Vijf minuten later kwam Betis zelfs op voorsprong via Oliveira.  De groen-witten leken tevreden met die kleine marge, maar kregen in de 65e minuut opnieuw een doelpunt te slikken.  Barkero bracht Sociedad op gelijke hoogte.  Een minuut voor het einde gingen de bezoekers zelfs nog met de drie punten aan de haal na de winnende treffer van Uranga.

Landskampioen Valencia kon op eigen terrein wel winnen van Albacete.  De thuisploeg had nochtans veel moeite met de voorlaatste in de stand.  Pas na de uitsluiting van Albacete-verdediger Buades kon Valencia het verschil maken.  In de laatste twintig minuten zorgden Mista en Angulo voor de 2-0 eindstand.  Valencia wordt dankzij deze overwinning zesde, een positie die recht geeft op Europees voetbal.  Voor Albacete ziet het er bijzonder slecht uit.  De kloof met de 17e bedraagt intussen al 11 punten.

Deportivo La Coruña lijkt zijn laatste kans op Europees voetbal verspeeld te hebben.  De Galiciërs verloren met zware cijfers van Racing Santander.  Aan de rust stond het nog 0-1 voor de thuisploeg, maar in de tweede helft scoorden de bezoekers nog vier keer.  Benayoun was met drie doelpunten de held van de avond.  Javi Guerrero scoorde het andere doelpunt voor Racing, Luque had Depor in de eerste helft op voorsprong gebracht.  Racing Santander staat dankzij deze verrassende overwinning opnieuw een stap dichter bij het behoud. Deportivo is na een betere periode terug weggezakt naar de middenmoot.

Atlético Madrid deed eveneens een slechte zaak in de strijd om een Europees ticket.  Het verloor met 1-0 op het veld van Osasuna.  Aloisi maakte al na drie minuten het enige doelpunt van de wedstrijd.  De Madrilenen bewezen nog maar eens dat ze aan een uiterst wisselvallig seizoen bezig zijn.  Atlético voetbalde nauwelijks een kans bijeen en kon dan ook geen aanspraak maken op puntenwinst.  Bij de thuisploeg kreeg Cuéllar in de 82e minuut een tweede gele kaart.  Osasuna won al voor de derde keer op rij met het kleinste verschil en heeft als veertiende nog weinig te winnen of verliezen.

In de confrontatie tussen Numancia en Mallorca speelden beide ploegen hun laatste troeven uit in de degradatiestrijd.  De bezoekers trokken uiteindelijk aan het langste eind.  Mallorca maakte kort na de rust in amper zes minuten komaf met de rode lantaarn.  De thuisploeg kwam niet meer verder dan de aansluitingstreffer van Merino in de 80e minuut.  Real Mallorca behoudt een waterkansje op een verlengd verblijf in de hoogste klasse, maar heeft wel nog steeds zeven punten achterstand op de 17e plek die nu wordt ingenomen door Levante.  Hekkensluiter Numancia mag zich opmaken voor een terugkeer naar tweede klasse.
In de laatste wedstrijd van de 33e speeldag stonden Getafe en Levante tegenover elkaar.  De thuisploeg haalde het met 1-0.  Michel scoorde in de twintigste minuut de beslissende treffer.  Getafe hoeft zich met 14 punten voorsprong op Mallorca nog weinig zorgen te maken over een mogelijke degradatie.  Dat kan niet gezegd worden van Levante, dat door de nederlaag van gisterenavond is weggezakt naar de 17e plaats.