Rosenborg wint, Bodø wanhoopt

viki meeuwis

De topper van de vijftiende speeldag werd gisteren al gespeeld. Die won VÃ¥lerenga met 2-1 van Brann Bergen. Maar de leider in de Noorse competitie, Start IK, kwam vandaag pas in actie. En zij stelden hun fans niet teleur. Start staat nog steeds aan de leiding met drie punten verschil op VÃ¥lerenga en Viking. Brann Bergen, de club van ex-Bruggeling Bengt Sæternes, staat op de vierde plaats met 24 punten.

Onderaan waren er kleine verschuivingen waardoor vooral Bodø/Glimt moet bedacht zijn op degradatie. Voor de benedenverdieping waarin Aalesund, Odd Grenland en Tromsø huizen is deze speeldag waarschijnlijk slechts uitstel van mogelijke executie. Toch nog goed nieuws van het Rosenborgfront; de ploeg uit Trondheim kon eindelijk nog eens een overwinning bemachtigen en begint stilaan naar de hogere regionen te klimmen.

Rosenborg - Bodø/Glimt: 2-0

Deze wedstrijd werd het best samengevat door Erik Hoftun, recent overgekomen van nota bene Rosenborg en nu de nieuwste aanwinst van Bodø: “Rosenborg scoorde toen zij de kans kregen en wij verzuimden om dat te doen, dat is het enige verschil”.

Het was vooral het feit dat Bodø de geboden kansen niet aangreep dat Rosenborg uiteindelijk de zege bezorgde. De bezoekers domineerden vooral in de tweede helft. De eerste helft ging nogal gelijk op in het begin. Gaandeweg kon Bodø meer druk zetten maar kon de kansen niet in een doelpunt omzetten.  Die pressing kwam vooral vanop rechts met Paulsen, Berg en Bjørkan. Maar door de slechte afwerking en het morsen met kansen werd Bodø daarvoor in de tweede helft afgestraft. Bij Rosenborg waren het vooral Helstad en keeper Espen Johnsen die zich lieten opmerken.

In de tweede helft veranderde het matchbeeld totaal. Rosenborg ging veel intensiever spelen en een goede wissel die Frode Johnsen er in bracht voor Daniel Braathen bracht de ommekeer. Na twintig minuten gespeeld te hebben, kon de nieuw aangeworven Uruguyaan Eguren zich vanop rechts vrijspelen en Frode Johnsen bereiken. De spits, die een tijd op non-actief stond wegens een blessure, deed wat hij al veel vaker deed, Rosenborg op voorsprong brengen; 1-0.
Ook Torstein Helstad was op dreef vanavond en in de 77e minuut kon hij de zege voor de club uit Trondheim veilig stellen.  Na een mooie combinatie kon hij de bal vanop rechts mooi in het doel werken.

Rosenborg behaalt hiermee de lang verwachte en broodnodige zege en staat nu op de zevende plaats met 21 punten. Voorlopig lijkt de crisis in Trondheim weer even afgewend en kan trainer Per Joar Hansen even op adem komen.

Ham-Kam – Tromsø: 3-2

De thuisploeg kon de onderhoudende wedstrijd winnen nadat het vooral in de eerste helft domineerde. Twintig minuten voor het einde kon Ole Martin Ã…rst de eer van Tromsø nog redden via twee doelpunten maar toen was de eindstand al beslecht.  De thuisploeg begon al sterk aan de wedstrijd. Na amper vijf minuten stond het al 1-0 na een mooi doelpunt van Petter Vaagan Moen. Nog tien minuten later zag het er helemaal slecht uit voor de bezoekers. Marcus Ringberg kon Espen Olsen bedienen die helemaal alleen voor keeper Borch kwam te staan en de bal maar binnen had te trappen; 2-0. Vanaf dan probeerde Tromsø meer druk te zetten maar Gustafsson liet zich niet verschalken.
Met amper 4 minuten gespeeld in de tweede helft kon de nieuw aangeworven spits Marcus Ringberg zich vrij spelen en de bal voorbij Knut Borch tegen de netten knallen. Tromsø bevestigd hiermee dat het een kandidaat voor de degradatie is.

Viking – Fredrikstad: 2-1

Frederikstad begon het best aan de partij en kon al na enkele minuten de leiding nemen. Een mooie ingooi naar Simen Brenne die de bal in doel werkte deed de hoop op de drie punten leven bij de bezoekers. Maar amper tien minuten in de tweede helft kon Egil Østenstad de eerste keer scoren na een slechte uitgooi van keeper Myhre. Tien minuten later zou hij nog eens scoren via een pass van Sigurdsson.
Viking staat nu stevig in de top drie met 30 punten, vlak na VÃ¥lerenga.

Start – Molde: 1-0
De leider in de Noorse competitie kwam het best voor de dag vlak voor het einde van de eerste helft. Toen konden ze meerdere goede kansen afdwingen. In de tweede helft konden ze dat niveau niet meer bereiken en kon Molde sterk terugkomen. Eigenlijk was het opmerkelijk dat Molde niet tot de 1-1 kon komen. Twee minuten voor het einde kon Møster zich vrij spelen in het zestien meter gebied maar zijn schot ging net naast het doel. Het enige doelpunt in deze wedstrijd kwam er nadat  een goede vrije trap vanop links naar Pedersen kon spelen. Die kon de bal mooi voorbij een kansloze Moldskred plaatsen.
Start blijft hiermee aan de leiding met 33 punten, drie meer dan VÃ¥lerenga dat gisteren de topper van Brann won met 1-2.

Odd Grenland – Aalesund: 2-1

Odd won verdiend van zijn buur Aalesund. Debutant Suffo werd de held van de wedstrijd nadat hij in de 73e minuut de eindstand op 2-1 in het voordeel van Odd wist te brengen. Odd had trouwens gemakkelijk met 4-1 of 5-1 kunnen winnen, ware het niet dat de keeper van Aalesund, Adin Brown, in bloedvorm verkeerde.

Kort na het half uur in de eerste helft kon Olsen de score openen in het voordeel van de bezoekers. Maar amper vijf minuten in de tweede helft zette Oliver Occean de tegentreffer op het scorebord. En toen was het de beurt aan nieuwkomer Suffo. In de 73e minuut wist hij zich, in “Wilhelmssonstijl” voorbij verschillende AaFK spelers te dribbel en de bal in de netten te werken, voorbij een totaal verbouwereerde Adin Brown.