Valerenga klopt Brann in Noorse topper

viki meeuwis

Op de vijftiende speeldag in de Tippeligaen stond er gisteren een topper op het programma: SK Brann speelde thuis tegen VÃ¥lerenga uit Oslo. De ploeg van trainer Rekdal kreeg eerder deze week ook in ons land wat meer naambekendheid toen ze geloot werd als mogelijke tegenstander van Club Brugge in de derde voorronde van de Champions League. De Noorse vice-kampioen onthoudt zich voorlopig nog van uitgebreide commentaar over de loting: er wacht eerst immers nog de terugwedstrijd tegen Haka in Finland. Bovenal waren Brocken & co erop gebrand om in de Tippeligaen dit belangrijke duel te winnen. Beide ploegen strijden immers mee om de titel.

Toen Steffen Iversen bij VÃ¥lerenga tekende, debuteerde hij in de partij tegen Brann. Nu zou dit wel eens zijn afscheidsmatch geweest kunnen zijn.  Kjetil Rekdal liet optekenen dat hij binnen de twee dagen een verklaring wil van Iversen zodat hij weet of de spits, die op grote interesse van Sollied en Olympiakos kan rekenen, mee naar Finland afreist of niet. Verwacht wordt dat de beslissing begin van deze week zal vallen.

VÃ¥lerenga begon aan de partij met nieuwe aanwinsten Hoset en Flo op de bank, naast David Brocken en Bernt Hulsker. De ploeg uit Oslo was gedurende de hele match de beste op het veld. Nochtans was het Bengt Sæternes die de thuisploeg al na 18 minuten op voorsprong zette. Robbie Winters zette een één-twee op met Guntveit en speelde de bal dan handig naar de ex-Club Brugge-speler, die de bal mooi tegen de netten werkte. Enkele minuten later keerde het tij toen Brann-keeper Opdal een fout begin op Steffen Iversen en VÃ¥lerenga een strafschop toegewezen kreeg. Iversen nam de penalty zelf en knalde de bal recht in doel; 1-1. Robbie Winters probeerde het nog vanop twintig meter maar VÃ¥lerenga keeper Arason redde meesterlijk. VÃ¥lerenga stuurde het spel en kreeg nog enkele mooie kansen via Morten Berre en Daniel Fredheim Holm maar beide pogingen werden door Opdal gestopt.

Ook in de tweede helft speelde de ploeg van Rekdal beter dan de thuisploeg. Met amper tien minuten gespeeld kon Christian Grindheim de bal met zich mee voeren. Waar iedereen een pass naar links verwachte, speelde hij de bal juist mooi in de voeten van Freddy Dos Santos. Dos Santos kwam voor doel en aarzelde niet: meteen de belangrijke winnende treffer van de partij.

Volgens Rekdal speelde de ploeg in een stevige 3-4-3 formatie die Brann er van weerhield om te spelen. Brann was alleen in staat tot lage ballen die door de VÃ¥lerenga-verdediging makkelijk werden weggewerkt. Twaalf minuten voor het einde werd Iversen gewisseld voor Flo. Die werd op een fluitconcert onthaald door de fans van thuisploeg Brann. Flo verliet Brann in 1997 immers op een weinig sympathieke manier voor Chelsea en dat zijn ze in Bergen nog niet vergeten. VÃ¥lerenga doet een goede zaak met de winst en komt met 30 punten gelijk met leider Start, dat zijn wedstrijd nog moet spelen. Brann staat nu op de vierde plaats met 24 punten.

Brann: Opdal, Bjarnason, Sigurdsson, Soma, Hanstveit, Haugen, Scharner, Guntveit (’67 Walde), Miller, Sæternes, Winters

Vålerenga: Arason, Wæhler, Skiri, Johnsen, Muri, dos Santos, Berre (’90 Ishizaki), Grindheim, Gashi, Fredheim Holm (’77 Hoset), Iversen (’77 Flo)

Doelpunten: Sæternes (’18 ; 1-0), Iversen (’22 ; 1-1 pen.), Dos Santos (’55 ; 1-2)

Gele kaarten: Gashi, Fredheim Holm, Hanstveit

Scheidsrechter: T. Skjerven

Lyn Oslo – Lillestrøm: 1-0
Lillestrøm begon het best aan de partij en nam onmiddellijk de leiding. Vooral Mifsud bracht de verdediging van de thuisploeg, zonder de geschorste Steven Lüstü, in de problemen. Kort voor het half uur kreeg Lillestrøm een goede kans toen Korén een afweerbal via de verdediging van Lyn te pakken kreeg maar het niet kon afmaken.

In de tweede helft kon Daniel Theorien het enige doelpunt van de wedstrijd scoren. Sørensen legde mooi af voor Berntsen op rechts. Die kon de bal verder naar Theorien koppen die dichtbij het doel stond. De Zweed profiteerde van de situatie om zijn eerste doelpunt voor Lyn te scoren.

Lillestrøm verliest wederom een uitwedstrijd en kon totnogtoe nog maar één keer buitenshuis winnen. Lyn en Lillestrøm blijven voorlopig op de vijfde en zesde plaats steken met 24 punten.

Lyn: Al-Habsi, Eriksen (’90 Huusko), Onstad, Berntsen, Theorin, Hamoud, Gislason, Sokolowski, Larsen (’90 Dahl), Sørensen (’74 Ingebretsen), Tessem

Lillestrøm: Reitmaier, Andersson, Andresen, Kippe, Rambekk, Søgård (’67 Helge Riise), Wehrman, Koren, Strand, Mifsud, Sundgot

Doelpunten: Theorien (’60 ; 1-0)

Gele kaarten: Strand, Kippe, Andersson, Ingebretsen

Scheidsrechter: Svein Oddvar Moen