Lillestrøm komt opzetten

viki meeuwis

Op de 16e speeldag in de Tippeligaen moest leider Start het opnemen Lyn Oslo. Een partij die ze in de heenronde ook al niet konden winnen. De topper was echter de partij tussen Lillestrøm en Viking. Bij winst kon Lillestrøm doordringen tot de top vier op voorwaarde dat Brann gelijkspeelde of  verloor van degradatiekandidaat Aalesund

Start – Lyn: 1-1

Start speelde in de heenronde ook gelijk tegen de tweede ploeg uit Oslo. Nu hoopte trainer Tom Nordlie om met de drie punten naar huis te gaan om zo de voorsprong op achtervolgers VÃ¥lerenga en Viking verder te kunnen uitbouwen. Maar het mocht niet zijn.
De partij begon evenwichtig met mooie duels maar geen van beide ploegen kon het spel echt domineren. Na 24 minuten kwam de kentering. Een corner voor Lyn, genomen door Derek Jan Sørensen kwam na een duel tussen Tommy Berntsen en Roar HÃ¥land in doel terecht. Het was moeilijk uit te maken wie het doelpunt op zijn naam kon zetten, maar het zag er naar uit dat HÃ¥land ongelukkigerwijs de bal in eigen doel had gewerkt. Het stond na een klein half uur dus 0-1 in het voordeel van de bezoekers.

Vanaf dat moment tot diep in de tweede helft nam Start het overwicht en domineerde de match volledig. Gelukkig voor Lyn was hun doelman Ali Al-Habsi klaar wakker. Start creërde verschillende kansen zonder dat er echter een doelpunt kwam. Maar zo’n druk kon niet zonder beloning blijven. Drie minuten in de toegevoegde tijd kon debutant Todi Jönsson er alsnog 1-1 van maken. Start behaalde zo toch nog een punt en heeft er nu 4 meer dan de tweede in het klassement, VÃ¥lerenga dat echter een wedstrijd minder heeft gespeeld. Bij winst tegen Tromsø zaterdag kan de club uit Oslo Start tot op een punt naderen.

Frederikstad FK – Rosenborg BK: 5-1

Het gaat van kwaad naar erger met Rosenborg. Na amper 28 minuten stonden ze al met 3-0 achter. De thuisploeg daarentegen vermaakte hun fans in het Frederikstad Stadion. De spelers van Rosenborg daarentegen stonden er als verlamd bij en keken ernaar. Al na amper een kwartier kon Brian West een mooie pass naar de aanvoerder van Frederikstad, Dagfinn Enerly geven die de bal in doel werkte, de score was geopend. Slechts vier minuten later was het weer prijs; Enerly nam een vrije trap die via Raymond Kvisvik bij Øyvind Hoås terecht kwam die op zijn beurt doelman Espen Johnsen verschalkte. Die speelde nochtans geen slechte wedstrijd maar ging toch niet helemaal vrijuit bij enkele missers. Zo was er bijvoorbeeld het luchtduel vlak voor het half uur dat hij verloor van Rajio Piiroja die de bal daarna voorbij hem in doel kopte. Vlak daarna kon trainer Per Joar Hansen het niet meer aanzien en haalde hij nieuwe aanwinst Sebastian Egueren eruit en verving hem door oudgediende Alexander Ødegaard. Niet dat deze wissel uiteindelijk veel verschil maakte in de eerste helft.

Hansen had blijkbaar een hartig woordje gesproken met zijn spelers tijdens de pauze want het Rosenborg gooide het roer totaal om in de tweede helft. Frederikstad daarentegen was meer passief en daar maakten de bezoekers gretig gebruik van. In de 80e minuut kon Ødegaard afleggen voor Frode Johnsen die de bal in doel kon koppen. De stand was dan 3-1 nog steeds in het voordeel van Frederikstad. En dat voordeel verdween niet meer. Kvisvik kon nog een keer scoren via een penalty en Toth maakte het twee minuten voor het einde af door de 5-1 score vast te leggen.
Rosenborg speelt volgende week tegen Steaua Boekarest in de derde voorronde van de Champions League. Als ze hun slechte Tippeligaen seizoen willen goedmaken via Europa zullen ze toch uit een ander vaatje moeten tappen.

Bodø/Glimt-Odd:  5-1

5-1 was blijkbaar een populaire score gisterenavond want ook rode lantaarn Bodø Glimt won gisteren met die uitslag van Odd Grenland. Het was Stig Johansen die vier van de vijf doelpunten maakte en zo een groot aandeel had in de tweede thuiszege van het seizoen. Runar Berg kon in de toegevoegde tijd de kroon op het werk zetten met een mooie lob vanaf 18 meter waartegen doelman Rune Jarstein geen weerwerk kon bieden. De enige goal die Odd kon maken kwam er tien minuten in de tweede helft via een pass van Espen Ruud naar De Ornelas die de bal voorbij de Bodø verdediging werkte. Bodø blijft voorlopig laatste maar heeft wel waarschijnlijk wel wat aan vertrouwen gewonnen voor de volgende wedstrijden.

Tromsø – Brann 1-1

Bij Tromsø trad Steinar Nilsen voor het eerst als hoofdtrainer aan na het ontslag van Otto Ulseth eerder deze week. Het publiek was getuige van een goede eerste helft.
Al na een kwartier kwam de eerste grote kans voor de thuisploeg via Ole Martin Ã…rst die voorbij verschillende Brann verdedigers dribbelde. Spijtig voor Ã…rst stond keeper HÃ¥kon Opdal klaar om de bal op te vangen. Enkele minuten later kreeg Brann een corner toegewezen. De volley van Soma wijkte echter af op de dwarslat. Vijf minuten voor het einde van de eerste helft dook de Schot Robbie Winters op. Hanstveit kon zich vrijspelen vanop links en kon de bal mooi voor doel brengen waar Winters de bal te pakken kreeg in in doel schoot ; 0-1 voor de bezoekers.

In de tweede helft kwam Tromsø opzetten en kreeg de thuisploeg meer greep op de wedstrijd. Gaandeweg konden ze meer kansen afdwingen en in de 62e minuut resulteerde dit in een doelpunt. Ole Martin Årst benutte de pass van Karim Essediri om een punt uit de brand te slepen voor Tromsø. In de 70e minuut kreeg de thuisploeg nog twee mooie kansen de eerste via Bernier en Årst maar geen van beiden kon de bal in het doel werken. De tweede kans kwam er toen Bjarnasson met een tweede gele kaart op zak het veld verliet na een zware tackle op Årst. Brann moest dan met tien man verder. De thuisploeg verhoogde de druk om de drie punten binnen te kunnen halen maar een knalhard schot van Årst belande op de dwarslat. De eindstand bleef 1-1 en Tromsø moet zich met 1 punt tevreden stellen en staat nu op de voorlaatste plaats met 13 punten.

Aalesund – Ham Kam: 1-1
Ham Kam kon gisteren hun eerste punt in een uitwedstrijd pakken op het veld van Aalesund.
Aalesund begon in een 4-5-1 formatie met Lasse Olsen in de spits. Na een scoreloze eerste helft zag het er voor de bezoekers niet goed uit die volledig weggespeeld werden door Aalesund.

De eerst grote kans in de wedstrijd kwam er in het begin van de tweede helft. Christian Steen kopte een pass van Moldskred op de doellat vanop vijf meter. Maar tien minuten later kon Espen Olsen voorbij de Aalesund verdediging gaan en vanop 13 meter de bal recht in het doel trappen; 0-1 voor Ham Kam. Na een fout op de ingevallen Erik Hoseth kon Lasse Olsen de strafschop binnenwerken en legde daarmee ook de eindstand vast. Aalesund pakte slechts een punt enstaat nu op de derde laatste plaats met 14 punten maar vestigde gisteren wel een nieuwe publieksrecord, 10.903 toeschouwers zagen de wedstrijd vanop de tribune.

Lillestrøm – Viking: 2-0

De verwachtingen waren hoog gespannen gisterenavond in het Ã…rÃ¥sen stadion. Viking had al negen opeenvolgende wedstrijden niet meer verloren en Lillestrøm had nog geen enkele thuiswedstrijd verloren.
De eerste helft kon deze verwachtingen echter niet inlossen. Lillestrøm begon goed aan de wedstrijd en kon vooral in de eerste minuten wat kansen afdwingen maar geen enkel kon in een doelpunt omgezet worden. De thuisploeg behield het initiatief de rest van de eerste helft. Pas rond de laatste minuten kon Viking wat meer in het spel komen en zag kans op een doelpunt toen de verdediging van Lillestrøm Hannes Sigurdsson uit het oog verloor. Die kon vanop korte afstand naar doel koppen maar de bal ging over en niet onder de doellat.

Na de pauze verving Uwe Rösler Søgard door Ex-Brussels speler Bjørn Helge Riise en Mifsud door Powell bij Lillestrøm om meer druk op het middenveld te zetten. Dat gaf bijna onmiddellijk het gewenste resultaat. Na amper zes minuten kon Robert Koren de 1-0 op het scorebord zetten na een kopbal van Arild Sundgot. Van toen af brak Lillestrøm helemaal los en kon Viking niets meer tegen die dominantie inbrengen. Ze probeerden het wel, via Mambo-Mumbo die vanop 16 meter naar het doel schoot, maar de bal week af op verdediger Christoffer Andersson. Het thuispubliek voelde dat er nog een goal voor hun team inzat. En ze kregen gelijk. Pål Strand kon scoren na een vrije trap via Powell en Basso en de wedstrijd was gespeeld. Lillestrøm won verdiend met 2-0 van Viking, behaalde zo hun achtste thuiszege en komt met 27 punten mee opzetten als titelkandidaat.