Analyse Malmo blijft opnieuw op draw steken

Nils Vanbellingen
Malmo blijft opnieuw op draw steken

Op de 19e speeldag in de Zweedse Allsvenskan nam Malmö een slechte generale repetitie in aanloop naar het belangrijke CHampions league-duel tegen FC Thun. De Zweedse kampioen kon bij Örgryte IS slechts nipt een draw uit de brand slepen. Ook bij Häcken wil het nog steeds niet lopen: ditmaal verloor de nieuwkomer van Hammarby. Onderaan verpletterde GIF Sundsvall andere nieuwkomer Assyriska met 5-0.

Örgryte IS - Malmö FF  1-1

Malmö had een goed resultaat nodig om met vertrouwen naar Thun af te zakken voor zijn terugwedstrijd in de derde voorronde van de Champions League. De eerste grote kans van de wedstrijd was echter voor de thuisploeg: Tuomas Uusimäki kopte op de lat. Kort daarna kreeg Afonso Alves aan de overkant een unieke kans op de openingstreffer nadat doelman Dick Last een schot moest lossen, maar de Braziliaan trapte de rebound van dichtbij onbegrijpelijk over. Na zeven minuten in de tweede helft klom Örgryte op voorsprong: Paulinho, die zijn laatste wedstrijd voor Örgryte speelde, stiftte de bal mooi tot bij Ailton, die op zijn beurt al even mooi doelman Mattias Asper lobte. Malmö was op achtervolgen aangewezen en kwam drukken. Dick Last bracht aankelijk nog redding op een schot van Yksel Osmanovski, maar had in de slotminuten geen verhaal toen de Malmö-spits in de draai alsnog binnenschoot. Malmö geraakt dus voor de twee week op rij niet verder dan een gelijkspel en moet opletten dat het niet uit de titelstrijd verdwijnt. Örgryte schuift weer een beetje verder weg van de degradatiezone.

DjurgÃ¥rdens IF - Kalmar FF  3-1

DjurgÃ¥rden lijkt weer op het juiste spoor: na de zege in Gefle ging de bekerwinnaar nu ook thuis winnen van Kalmar. Toni Kuivasto kopte DjurgÃ¥rden op voorsprong na een corner, waarbij Kalmar-doelman WastÃ¥ niet vrijuit ging. Vijf minuten later verdubbelde Jonas Kusi-Asare de score na mooi voorbereidend werk van Tobias Hysén en Daniel Sjölund. Kort na de rust bracht Lasse Johansson de bezoekers opnieuw in de wedstrijd. De invaller kreeg daarna nog een grote kans op de gelijkmaker, maar DjurgÃ¥rden-doelman Tourray kwam goed tussen. Kort voor affluiten nam Kuivasto alle twijfel weg met zijn tweede kopbaldoelpunt van de avond. DjurgÃ¥rden blijft zo aan de leiding, terwijl Kalmar ondanks een sterk seizoensbegin nu al acht wedstrijden lang op een zege wacht.

Halmstads BK - Gefle IF  1-4

De wederopstanding van Halmstad, dat op de vorige speeldag Sundsvall met 6-0 verpletterde, was slechts van korte duur: onder impuls van een sterke René Makondele bevestigde Gefle zijn goeie uitvorm. Na een kwartier ging Makondele door op links en de Kongolees rondde beheerst af. Twee minuten na de rust trok Makondele zich opnieuw op gang op links: ditmaal legde de aanvaller af tot bij Benny Matsson, die de 0-2 op het bord schoot. Nadat Matthias Woxlin een kwartier voor tijd vanop de stip het derde bezoekende doelpunt had gescoord, speelde Makondele met overzicht tot bij de volledig vrijstaande Daniel Bernhardsson, die binnentrapte. Meteen daarop scoorde Yaw Preko de eerredder voor Halmstad, dat opnieuw op de twaalfde plaats belandt en barrageduels voor het behoud nabij ziet komen. Voor Gefle, dat bij het begin van dit seizoen buitenshuis 0 op 15 haalde, is dit nu al de vijde opeenvolgende uitwedstrijd zonder verlies (13 op 15), waardoor de nieuwkomer ondertussen zowaar een te duchten uitreputatie heeft opgebouwd.

BK Häcken - Hammarby IF  1-3

Hammarby onderstreepte zijn nieuwbakken titelambitites door het bijna in crisis verkerende Häcken met 1-3 te kloppen. David Johansson bracht de bezoekers na  17 minuten op voorsprong toen hij een corner van Eric Fischbein binnenkopte. Acht minuten later hingen de bordjes echter terug in evenwicht: na simpel passenspel kwam Jesper Ljung voor bezoekende doelman Covic, en de Häcken-kapitein rondde beheerst af. Vier minuten na de koffie mocht Fischbein echter opnieuw een corner nemen, en ditmaal was het de in vorm verkerende Björn Runström die binnenkopte. Op het uur stond Fischbein dan zelf aan het kanon: Petter Furuseth Olsen legde een vrije trap af tot bij de middenvelder, die doelman Magnus Jonsson geen kans liet. Hammarby, dat nu al aan zeven opeenvolgende wedstrijden zonder nederlaag zit, klimt zo naar de vierde plaats en blijft in het spoor van leider DjurgÃ¥rden. Häcken, dat een tijdje terug nog door de competitie raasde, zit nu al aan vier nederlagen op rij en moet opletten dat het niet in de degradatiestrijd verwikkeld raakt. Bovendien incasseerde Stig Tøfting zijn zesde gele kaart, waardoor BK Häcken het in het belangrijke duel tegen mede-nieuwkomer Gefle zonder de Deense ex-international zal moeten stellen.

GIF Sundsvall - Assyriska För.  5-0

In het ultieme degradatieduel tussen de twee staartploegen verpletterde Sundsvall nieuwkomer Assyriska met forfaitcijfers. Kopbaldoelpunten van Patrik Eriksson Ohlsson en Peter Olofsson brachten de thuisploeg nog voor het halfuur op een veilige 2-0-voorsprong. Op het uur zorgde opnieuw Olofsson met een knap schot in de kruising voor de beslissing. In de laatste 20 minuten legde verse aanwinst Ali Gerba met twee goals de eindscore vast. Voor Sundsvall, waar coach Halvorsen na de zware 6-0-pandoering van vorige week tegen Halmstad ontslag nam, is er opnieuw een beetje hoop op het behoud, terwijl voor Assyriska de degradatie onvermijdbaar lijkt.

Helsingborgs IF - Landskrona BoIS  1-0

Helsingborg klopte Landskrona met het kleinste verschil en blijft zo in de running voor de titel. Het waren nochtans de bezoekers die het best aan de wedstrijd begonnen, met onder andere een bal van Jon Jönsson op de paal. Helsingborg klom echter tegen de gang van het spel in op voorsprong: kort na het halfuur moest Landskrona-doelman Sandqvist verrassend een bal van Fredrik Svanbäck lossen, en Atiba Hutchinson profiteerde optimaal. Helsingborg putte zichtbaar vertrouwen uit dit doelpunt en nam daarna de wedstrijd over. Scoren zat er echter niet meer in. Toch een opsteker voor Helsingborg na de zware 6-2-nederlaag bij Hammarby op de vorige speeldag. Landskrona komt opnieuw dicht bij de gevarenzone.

Donderdag speelt IFK Göteborg nog zijn wedstrijd bij IF Elfsborg. Voor de thuisploeg blijft international Anders Svensson, die aan een supersnelle revalidatie bezig was, alsnog onbeschikbaar nadat hij zich op de training van vrijdag opnieuw aan de knie blesseerde. Bij Göteborg is verdediger Kalle Svensson out to het einde van het seizoen. Ex-Heerenveener Stefan Selakovic is geschorst.