Vijftal strijdt om koppositie

Niels Heselmans
| 0 reacties
Vijftal strijdt om koppositie
Foto: © SC


Dit weekend strijden 18 Bundesligaclubs om de hoogste eer op de 3de speeldag in de Duitse competitie. Het kwintet aan de kop van de stand speelt om de eerste stek, onderaan beginnen de speculaties omtrent het ontslaan van trainers volop te broeien.
 
Na een bekerweekend tegen clubs uit de lagere regionen likken enkel Dortmund en Köln hun wonden. Leider Köln was vorige week de lijder op het veld van Kickers Offenbach, de kopploeg van de 2. Bundesliga. De uitschakeling van Dortmund was nog een grotere verrassing: tegen de staartploeg uit de tweede klasse, Braunschwieg verloor het team van Bert Van Marwijck met 2-1. Nadat het voorheen ook reeds in de Intertoto-cup vroegtijdig werd uitgeschakeld en zijn seizoensstart miste, wil Dortmund zo snel mogelijk eerherstel. Daar kan de club uit de industriestad zondag al voor zorgen op het veld van MSV Duisburg. Ze kunnen zich in Dortmund aan één ding optrekken: veel slechter kan het niet meer. De wedstrijd tegen Duisburg is dus een bepalende factor voor de nabije toekomst van de West-Duitsers en vooral voor Van Marwijk. Na een poll in de Duitse pers werd hij vooruitgeschoven als de eerste kandidaat op ontslag. Goed nieuws voor Borussia: aanvallende middenvelder Tomas Rosicky keert terug na een blessure.
Aan de overkant staan de Zebra’s uit Duisburg. Zij delen de 11de plaats met Borussia Dortmund en konden nog maar één puntje meepikken tegen VfB Stuttgart. Wie neemt de puntjes mee naar huis? Antwoord zondag omstreeks kwart voor zeven.
 
Dat andere bekerslachtoffer, 1.FC Köln ontvangt Kaiserslautern in het RheinEnergieStadion. Köln heeft na twee speeldagen nog steeds het maximum van de punten en kan mits winst in de buurt van de titelfavorieten blijven. Kaiserslautern moet vooral rekenen op Halil Altintop, die in bloedvorm verkeert aan het begin van het seizoen. Altintop scoorde op de 2de speeldag een hattrick en staat achter Makaay in de topschutterstand. Hij moet wel zijn maatje in de spits, Carsten Jancker, missen wegens een adductorenletsel. Bij Köln hebben ze dan weer een beroep gedaan op de kunstjes van een nieuwe jongeling, Sinkiewicz, die naast superster Podolski de aanval mag leiden. De statistieken wijzen in het nadeel van de ‘Geißbocken’: ze veroverden slechts 2 puntjes in de laatste 10 thuisduels met Kaiserslautern. Het is aan Podolski en co om die scheve situatie recht te trekken.
 
Naast Bert Van Marwijck moet ook Giovanni Trappatoni vrezen voor zijn job. De flamboyante Italiaan krijgt Stuttgart maar niet op de rails en staat met een 1 op 6 op een teleurstellende 11de plaats. In de topper tegen Werder Bremen moet hij en Stuttgart de bakens verzetten om de voeling met de top niet te verliezen. De druk ligt bij de Deense spits Jon Dahl Tomasson, die als veelbelovende vervanger van Kuranyi werd binnengehaald, maar nog alles moet bewijzen in Duitsland. Bremen (met Jelle Van Damme aan de aftrap) bevindt zich in de hoogste regionen van de Bundesliga en kwalificeerde zich woensdag nog voor de Champions League door FC Basel thuis met 3-0 te kloppen. Enkel Tim Wiese is afwezig bij de thuisploeg, Valdez en Frings zijn twijfelachtig.
 
Bayern München moet aan de bak tegen Hertha Berlijn. In het Allianz-stadion verwacht Bayern meer dan 60 000 toeschouwers. Makaay, topschutter in de Duitse competitie wil zijn goalaantal nog wat aandikken en start als diepste spits in de clash met de hoofdstedelijke ploeg. Dat Berlijn staat twee punten achter leider Bayern op een 7de plaats. De mannen van trainer Götz treden aan zonder doelman Fiedler, Cairo en Wichniarek, die allen in de lappenmand liggen. Simunic is wel beschikbaar. Berlijn start vol goede moed aan de reis naar München: vorig seizoen bedwong Berlijn München met een 1-1 gelijkspel.
 
Nieuwkomer Eintracht Frankfurt heeft nog geen enkel punt bij elkaar kunnen voetballen in de Bundesliga en daar wil het graag wat aan veranderen. Tegen Nürnberg 1 punt voor Frankfurt in de stand moet Frankfurt zonder eerste doelman Pröll beginnen. Frankfurt heeft wel een psychologisch voordeel: in de laatste 16 wedstrijden met Nürnberg verloor het slechts één maal. Al vond de laatste partij tussen beide clubs wel 5 jaar geleden plaats, toen Frankfurt degradeerde naar de tweede Bundesliga.
 
Schalke 04, medekoploper, moet aan de bak tegen Borussia Mönchengladbach. Lincoln is geschorst en nieuwkomer Rafinha neemt op de bank plaats bij de club uit Gelsenkirchen. Gladbach-coach Horst Köppel zit met nog meer problemen opgezadeld. Vooral aanvallend loopt het serieus stroef dankzij de vele geblesseerden: Sonk, Neuville en Elber zijn niet voorhanden. De jongeling Kastrati moet dan maar voor de doelpunten zorgen. Mönchengladbach won voor het laatst bij Shalke in het jaar 1992. Dertien jaar na datum een nieuw succes aan de oever van de Ruhr voor de groenhemden?
 
VfL Wolfsburg mag zijn 9de plaats verdedigen tegen Bayer Leverkusen. Leverkusen staat een plaatsje hoger dan Wolfsburg na puntengewin op de eerste speeldag tegen Frankfurt. Op speeldag 2 liep het al heel wat minder tegen streekgenoot Bayern München. Wolfsburg wil na 2 gelijke spelen een stap voorwaarts maken in het klassement. Een eerste zege zou daarbij passen voor het team van linksachter Peter Van der Heyden.
 
Hamburg is de zesde koploper in de Bundesliga en treedt dit weekend in de eigen AOL Arena aan tegen Hannover 96. De ‘derby van het noorden’ moet de goede vorm van Hamburg bevestigen. Intertoto-beker, koploper in de Bundesliga, Hamburg bewijst dat ze een productieve kern konden samenstellen. Hannover daarentegen staat wat wankel op zijn benen en kon enkel gelijkspelen in het seizoen 2005-2006. Met 2 punten en 9 geblesseerden is succes veraf voor de Noord-Duitsers.
 
Arminia Bielefeld en Mainz 05 sluiten het rijtje. Beiden staan op een gedeelde laatste plaats in het klassement zonder punten en vooral voor Mainz is dat een kleine verrassing. Het sympathieke 'provincieclubje' van trainer Klopp eindigde afgelopen seizoen nog in de middenmoot. Het Westerlo van de Bundesliga strijdt zondag tegen de valse start. Bielefeld is net hetzelfde van plan: Arminia haalde uit de laatste 6 Bundesligawedstrijden slechts 1 schamel puntje en hun laatste thuiszege dateert al van 23 april. Mainz slikte maar 3 tegentreffers op de eerste 2 speeldagen, maar kwam zelf niet tot scoren. Het probleem is dan ook duidelijk voor Klopp, die waarschijnlijk dan ook een kaarsje zal branden voor zijn spitsen, Thurk en Benjamin Auer.  
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Bundesliga

Nieuwste reacties