Start wint topper en houdt titelstrijd spannend

viki meeuwis

Op de 22e speeldag in de Tippeligaen stond zondag de topper Start - VÃ¥lerenga op het programma. Beiden maken aanspraak op de titel en er stond voor beiden dus heel wat op het spel. Won VÃ¥lerenga, dan namen ze een kleine voorsprong op Start. Als Start de overwinning behaalde, dan werd de strijd om het kampioenschap terug opgegooid.

Start – Vålerenga: 3-0

Start speelde VÃ¥lerenga van het veld en de club uit Oslo kon daar niets tegen inbrengen. Dit betekent wel dat de titelstrijd nu weer helemaal open ligt en dat het spannend zal blijven tot het einde.
Het eerste kwartier was een blauwdruk voor wat de wedstrijd zou worden. Hoog tempo, veel zware duels en mooi voetbal. Vålerenga kreeg enkele kansen om aan de leiding te gaan maar verzuimde om die af te maken. Start nam algauw het heft in handen en in de 17e minuut kwam er al een eerste gevaarlijke actie van de thuisploeg. Kristoffer Hæstad met een doelpoging maar keeper Arason was alert genoeg. Enkele minuten later was het weer Arason die redding bracht na een hard schot van Jonsson. Op het half uur viel het eerste doelpunt. Stefan Bärlin kon mooi afleggen en Alex Valencia had de bal maar in te koppen. Arason miste de bal nipt. Het zat Vålerenga niet echt mee. Vlak voor het einde van de eerste helft was er een merkwaardige fase waarbij een vrije trap van Valencia op het hoofd van Borgersen terechtkwam. Skiri probeerde de bal nog af te wenden maar werkte hem zo in eigen doel. Vålerenga ging de rust in met een 2-0 achterstand.

Na de pauze voerde Rekdal een wissel door. Tore André Flo kwam erin ten koste van Bernt Hulsker. Niet dat het veel hielp, Flo kon niet echt het verschil maken. Start daarentegen kon zo mogelijk nog meer kansen afdwingen. Na een kwartier in de tweede helft kwam de 3-0 er. Bärlin met een steekpass naar Valencia die de bal verder speelde naar Fredrik Strømstad die de bal in doel werkte. VÃ¥lerenga kon hiertegen geen weerwerk bieden en mag van geluk spreken dat het bij 3-0 bleef. Rekdal gaf na de wedstrijd toe dat zijn ploeg onmondig was: “We hebben vandaag een afstraffing gekregen, Start was gewoon beter, vooral in de tweede helft”.

Start en VÃ¥lerenga staan nu beiden op 44 punten maar Start heeft een beter doelsaldo.

Rosenborg – Odd Grenland: 6-0

Rosenborg begon agressief aan de wedstrijd. Vooral op het middenveld had de ploeg uit Trondheim een stevige greep. Vidar Riseth kon al na vijf minuten de score openen via een strafschop. Het viel op dat de verdediging van  Odd Grenland onzeker overkwam. Vooral in de eerste helft kon Rosenborg en meer bepaald Thorstein Helstad en Øyvind Storflor hiervan profiteren. Odd kreeg nooit echt greep op de wedstrijd. Het feit dat op het half uur Espen Ruud er in slaagde om de bal in het eigen doel te werken, hielp ook niet echt. Na de pauze kon Storflor verder spelen zoals in de eerste helft. Keer op keer kwam hij vanop de linkerkant opduiken en kon telkens een goede pass geven. Daarbij kreeg hij hulp van StÃ¥le Stensaas
Ook Daniel Braaten was van de partij. Van hem kwam het tweede en derde doelpunt. Op de counter maakte Storflor er 4-0 van. Met nog twintig minuten te spelen viel het tempo wat terug. Op vijf minuten van het einde kon invaller Alexander Ødegaard er 5-0 van maken na mooie voorbereiding van Storflor en Stensaas. Roar Strand zette er een streep onder met de 6-0 na een corner.
Odd Grenland ziet zijn hoop voor de Royal League weer wat verder wegdrijven. Rosenborg daarentegen kan met hernieuwd optimisme en zelfvertrouwen woensdag aan de partij tegen Lyon beginnen.

Viking – Ham-Kam: 1-3

Voor de wedstrijd had Viking een goede kans om de derde plaats veilig te stellen en zelfs nog een waterkansje op de titel. Met Ham-Kam als tegenstander, die de zwakste uitreputatie van de Tippeligaen heeft, zag het er op papier een makkelijke wedstrijd uit. Maar zo simpel was het niet zondag.
Het publiek zat nog maar net toen de storm losbrak. Na wat heen en weer gedribbel op de speelhelft van de thuisploeg kon Petter Vaagan Moen een eerste doelpoging wagen, maar keeper Basso kon redden. Markus Ringberg had meer geluk in de rebound en maakte er in de tweede minuut 1-0 van voor Ham-Kam. Een kwartier later was het weer raak. Espen Olsen met een mooie combi met Marius Gullerud op rechts. Die actie eindigde met een kopbal van Olsen recht in doel, de bezoekers kwamen zo na amper een kwartier al op een 2-0 voorsprong.
In de 38e minuut kreeg Viking een strafschop toegewezen na een twijfelachtige fout op Alan Gaarde. Egil Østenstad scoorde zo zijn twaalfde doelpunt dit seizoen. Scheidsrechter Rune Borgersen had niet zijn scherpste bril op afgelopen zondag want amper vijf minuten later floot hij weer een strafschop, ditmaal in het voordeel van Ham-Kam. Het was moeilijk uit te maken waarvoor hij eigenlijk floot wat hevige protesten van de Vikingspelers uitlokte. Michaelsen nam de penalty en zette zo Ham-Kam ietwat onverdiend op voorsprong nog voor de pauze.

Hoewel iedereen verwachtte dat de thuisploeg in de tweede helft zou terugvechten en op zoek zou gaan naar de gelijkmaker, gebeurde dit niet. Ham-Kam bleef het hoofd koel houden en kon de volgende 45 minuten domineren. Onze landgenoot Axel Smeets begon de partij op de bank en bleef daar gedurende de gehele wedstrijd.

Frederikstad – Ålesund: 1-4

Frederikstad en Aalesund zijn beide degradatiekandidaten. Met nog slechts vier wedstrijden te spelen was het vooral voor de laatstgeplaatste, Aalesund, “winnen of zakken” geblazen. Frederikstad had nog een kans om uit de gevarenzone weg te komen maar dan moest het wel winnen.  De thuiploeg begon in een 4-4-2 formatie met het spitsenduo Simen Brenne en Brian West vooraan. De wedstrijd begon al rampzalig voor Frederikstad toen Aalesund na een kwartier een vrije trap toegewezen kreeg. De Braziliaan Oliveira knalde de bal hard voorbij keeper Steinar Sørlie en opende zo de score met 1-0 in het voordeel van de bezoekers. Vijf minuten later kwam Aalesund via Lasse Olsen op een 2-0 voorsprong. Olsen vocht zich vrij op de speelhelft van Frederikstad, kwam helemaal alleen voor doel en liet die kans niet liggen. Het zag er naar uit dat Aalesund op dat moment dichterbij de 3-0 was dan de thuisploeg bij de gelijkmaker.

Na de rust konden de bezoekers de nachtmerrie voor de thuisploeg nog wat langer rekken. Met amper twintig minuten gespeeld in de tweede helft kon Holm de 3-0 binnenwerken. Raymond Kvisvik kon het leed nog verzachten met een tegendoelpunt voor de thuisploeg. Nog geen drie minuten later was de wedstrijd beslist toen Oliveira via een vrije trap de bal in doel werkte en zo de eindscore 1-4 vastlegde.

Lyn – Brann: 1-0

Het enige doelpunt in deze wedstrijd viel al na negen minuten. De Nigeriaan Ogbuke, die zijn kans kreeg omdat John Obi Mikel geschorst was, werd mooi vrijgespeeld en kwam helemaal alleen tegenover doelman HÃ¥kan Opdal te staan. Ogbuke toonde zijn hoog technisch niveau met een harde bal die links van de keeper terecht kwam. Brann antwoordde via een mooi aanvallend voetbal. Tom Sanne kon zich vrijspelen en de bal naar Charlie Miller passen die voor het doel stond. Berntsen kon echter de bal van het doel wegwerken. Het was vooral Ogbuke die Soma en Scharner bij Brann veel werk gaf. Telkens opnieuw probeerde hij via technische hoogstandjes de verdediging van Brann te verschalken. Gelukkig voor de bezoekers konden ze hem daar telkens van weerhouden.

Na de pauze was het Brann dat in de 65e minuut een goede kans kreeg. Sanne maakte zich los van Theorin en knalde de bal hard op de dwarslat. In de rebound probeerde Dylan Macallister er via een kopbal alsnog een doelpunt uit te halen maar keeper Al-Habsi kon de bal makkelijk opvangen. Ook de thuisploeg had nog een kans op een doelpunt in de tweede helft. Invaller Jan Derek Sørensen kwam op een kwartier van het einde oog in oog te staan met doelman Håkon Opdal, maar die was sterk genoeg om het knalharde schot van Sørensen op te vangen. Lyn wipt over Viking en Lillestrøm naar de derde plaats en behoudt zo uitzicht op een Royal League ticket.