Jong Oekraïne, een kennismaking

Kristof Blomme
| 0 reacties
Jong Oekraïne, een kennismaking
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Zaterdag en woensdag spelen onze jonge landgenoten barrageduels tegen hun leeftijdsgenoten uit Oekraïne voor het EK 2006. Wat kunnen we verwachten van de Oekraïners?

Het Oekraïnse voetbal zit in de lift, zoveel is zeker. In de voorrondes van het WK, volgend jaar in Duitsland, plaatsten de Oostblokkers zich als eerste Europese land voor die eindronde. Dit mag een uitstekende prestatie genoemd worden aangezien ook Turkije, Denemarken en Europees kampioen Griekenland zich in deze groep bevonden. De Turken werden hierdoor veroordeeld tot barrages. Bij het 'grote' Oekraïne is Shevchenko natuurlijk de superster.

De twee absolute topploegen zijn op dit moment Dinamo Kiev en Shakhtar Donetsk. Beide ploegen staan respectievelijk dertien en twaalf punten voor het nummer drie, weinig concurrentie dus. Dit seizoen heeft geen enkele ploeg zich kunnen plaatsen voor de Champions League, wat een serieuze ontgoocheling was. Kiev werd in de tweede voorronde uitgeschakeld door FC Thun, waardoor het Europese avontuur meteen afgelopen was. Donetsk moest z'n meerdere erkennen in Inter Milaan in de derde voorronde, waardoor zij nog konden genieten van het vangnet van de Uefa-cup. Voorlopig doen ze het daar goed met 6/6 na onder andere een overwinning tegen Stuttgart.  Ook Dnipro, dat vorig jaar nog te sterk was voor Club Brugge in de Uefa-cup, doet weer mee. Hoewel ze het vorig jaar goed deden in de Uefa-cup hebben ze voorlopig nog geen enkel punt.

De jonge Oekraïners mochten deze zomer deelnemen aan het WK -20 in Nederland. In hun groep haalden ze 4/9. Hiermee moesten ze China voor zich dulden, maar eindigden ze wel voor Turkije. In de zestiende finales was latere finalist Nigeria de betere waardoor het toernooi al vlug afgelopen was. 

In de kern van Oekraïne voor de partij tegen de Rode Duivels zijn er nog vijf jongens van dat WK. Oleksander Aliev, Oleksander Sitnik, Artem Milevski, Dmitri Vorobei en Maksim Fesjoek. De eerste vier van dit rijtje spelen voor Dinamo Kiev. Vooral Aliev en Milevski worden in Oekraïne aanzien als grote talenten.

Aliev (foto) scoorde op het WK in Nederland als middenvelder maar liefst vijf keer. Het wordt vooral uitkijken voor z'n verwoestend schot. Voor meer informatie over deze kleine spelmaker, zie hier. Milevski is dan weer een grote spits. Hij kan het best vergeleken worden met Ibrahimovic. Ondanks z'n lengte kan ook hij technisch heel goed uit de voeten. Hij wordt zeker de man om in de gaten te houden. Beide spelers mochten nog niet vaak aantreden dit seizoen. Ze speelden elk drie partijen waarin Aliev één keer wist te scoren. Z'n spitsbroeder wordt Ruslan Fomin, die bij Shakthar speelt. Hij is de enige speler van die club in de selectie. Ook hij trad nog maar drie keer aan in de Oekraïnse competitie, waarin hij één keer de netten deed trillen. 

Zes spelers van Dinamo Kiev zijn opgeroepen, vier van FC Kharkiv. FC Kharkiv bevindt zich momenteel in de middenmoot. Ze staan achtste op vijf punten van plaats drie. Verdedigers Cheberiachko en Yatsenko deden dit seizoen al heel wat ervaring op. Ook middenvelders Maxymov en Oberemko behoren regelmatig tot de basis. Een andere belangrijke speler is middenvelder Adrian Pukanych van Illichivets. Hij heeft dit seizoen al z'n waarde bewezen voor z'n club. Zij staan voorlopig op een vierde plaats. 

De Oekraïners staan vooral bekend om hun uitstekende organisatie. Het wordt een moeilijke zaak om dat blok te ontwrichten. Bovendien mag er niet teveel ruimte weggegeven worden. Hun koningskoppel Aliev-Milevski ligt namelijk altijd op de loer. 

Volledige kern:

Doelmannen: Andriy Piatov (Vorskla), Bohdan Shust (Karpaty)

Verdedigers: Andriy Bashlai, Olexander Romanchuk (Dinamo Kiev), Myckola Ischenko (Karpaty), Dmytro Chyhrynsky, Dmytro Nevmyvaka (Metalurh Z), Yevhen Cheberiachko, Olexander Yatsenko (FC Kharkiv), Hryhoriy Yarmash (Vorskla)

Middenvelders: Olexander Sytnyk, Dmytro Vorobei, Olexander Aliev (Dinamo Kiev), Adrian Pukanych, Ivan Kryvosheienko (Illichivets), Olexander Maxymov, Andriy Oberemko (FC Kharkiv)

Aanvallers: Serhiy Pivnenko (Illichivets), Artem Milevsky (Dinamo Kiev), Maxym Feschuk (Karpaty), Ruslan Fomin (Shakhtar)


De wedstrijd wordt om 17 uur Belgische tijd afgetrapt in het stadion van Illichivets. Scheidsrechter voor deze wedstrijd is Athanassios Briakos, een Griek. De terugmatch vindt woensdag plaats in België.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties