Deportivo en Espanyol strijden om finaleplaats

Dave Sentobin

Woensdagavond strijden Deportivo en Espanyol om een finaleplaats van de Spaanse beker. De Catalanen reizen naar La Coruña met een krappe 2-1 voorsprong uit de heenwedstrijd. Beide teams willen absoluut de finale halen om hun seizoen wat op te fleuren. In die finale neemt één van de twee ploegen het op tegen Zaragoza.

Deportivo ontvangt woensdag Espanyol voor de terugwedstrijd van de halve finale van de Copa del Rey. De Galiciërs moeten een 2-1 achterstand goedmaken. De heenwedstrijd werd al op 8 februari gespeeld. In het Montjuic-stadion kwam Deportivo snel op voorsprong via een penalty van Rubén. Maar de Catalanen kwamen in de tweede helft terug ook via een strafschop. Luis García zette die feilloos om. Net voor tijd schoot Pandiani zijn ex-club in het verlies.

Beide teams begrijpen ook hoe belangrijk de partij van woensdag is. De coach van Deportivo, Caparrós, weigert bijvoorbeeld zijn opstelling vrij te geven. Lotina, coach van Espanyol, heeft de hele kern – inclusief geblesseerde en geschorste spelers – opgeroepen om mee te reizen naar La Coruña. Ook zullen honderden supporters de reis naar Galicië, om en bij de 1000 km, maken.

De Catalanen hadden alvast een goede repetitie afgelopen weekend. De mannen van Lotina versloegen seizoensrevelatie Celta, vorig jaar nog Segunda División, met 2-0. Deportivo daarentegen leed een 0-1 nederlaag in eigen huis tegen Real Sociedad. De Galiciërs wonnen in december voor het laatst in het eigen Riazor-stadion. Als Deportivo zich woensdag weet te plaatsen, zullen de supporters de zwakke thuisprestaties allicht vergeten.

Eén van de twee ploegen neemt het in de finale op tegen Real Zaragoza. De typische bekerploeg kegelde in de andere halve finale de koninklijke uit de beker. Thuis won Zaragoza met 6-1 van Real, vier doelpunten van Milito en twee van Ewerthon. Baptista kon de eer redden voor de Madrilenen. Real kwam in het Bernabéu-stadion al na tien minuten op een 3-0 voorsprong door goals van Cicinho, Robinho en Ronaldo. Na 60 minuten scoorde een andere Braziliaan, Roberto Carlos, de 4-0. Maar Zaragoza hield stand en stootte door naar de finale. Die finale wordt gespeeld in Santiago Bernabéu of in Vicente Calderón, stadion van Atlético Madrid.