Lyn is de beste ploeg van Oslo

viki meeuwis

Traditioneel worden in Noorwegen op paasdag en Paasmaandag de tweede speeldag van de Tippeligaen afgewerkt. Geen lang weekend dus voor de spelers in de Noorse competitie. Het was vooral een goed weekend voor Rosenborg dat makkelijk won van Start. Ook nieuwkomer Sandefjord kon weer wat zelfvertrouwen kweken nadat ze wonnen van Ham-Kam. Vålerenga is er niet in geslaagd om hun “burencomplex” kwijt te raken, zij verloren immers van stadsgenoot Lyn.

Lyn – Vålerenga: 2-1
Volgens de traditie won Lyn in het Ullevaal Stadion van landskampioen VÃ¥lerenga. Dit wil ook zeggen dat het al van 1981 geleden is dat VÃ¥lerenga erin slaagde om Lyn thuis te kloppen. De ploeg van trainer Rekdal begon nochtans sterk, al na drie minuten bracht Allan K. Jepsen de bezoekers op voorsprong vanuit de corner.
Hun geluk zou echter van korte duur zijn. Net geen minuut later scoorde de vrijstaande Henrik Dahl met een volley, de gelijkmaker was meteen een feit. VÃ¥lerenga herpakte zich snel en domineerde het merendeel van de eerste helft, echter zonder echt goede kansen af te dwingen. Het probleem van VÃ¥lerenga zit hem echter in de afwezigheid van een echte goede spits (Flo is nog steeds geblesseerd) waardoor het middenveld zowel een offensieve als defensieve rol toebedeeld kreeg. Op dat middenveld maakte Christian Grindheim een sterke indruk.

Pas na de rust kwam de thuisploeg beter in de wedstrijd en kon het voor meer gevaar zorgen. Sokolowski en Steven Lüstu waren de uitblinkers bij Lyn die goede balcontrole hadden. Een kwartier voor het einde van de wedstrijd kwam Lyn op voorsprong via Elrich. Die kreeg de bal toegespeelde en wist Tom Henning Hovi te verschalken en zich vrij te spelen. Keeper Arason was zonder zijn verdedigers kansloos. Lyn verdient de zege op basis van het feit dat ze sterk terugkwamen de tweede helft en omwille van het feit dat Vålerenga nogal makkelijk de leiding uit handen gaf en vergat om de geboden kansen af te werken en te scoren.

Rosenborg – Start:3-0
45 minuten lang kreeg het thuispubliek een show van Daniel Braaten te zien, voldoende om een 3-0 zege over Start te garanderen in het Lerkendal Stadion. Braaten had deel in alle doelpunten en liet zich zowel op het vlak van snelheid, duelsterkte en passes van zijn beste kant zien. Ook voor Frode Johnsen werd het een succesvolle avond. Hij was nochtans niet opgenomen in de basiself maar kreeg zijn kans toen hij al na zes minuten mocht invallen voor Strand die uitviel met een blessure. Het was Johnsen die al in de derde minuut na de rust de 1-0 op het bord zette. Braaten speelde de bal door naar Mikael Dorsin op links. Dorsins pass bereikte Johnsen die de bal makkelijk in doel kon werken. Twintig minuten later liet Johnsen weer van zich horen. Een perfekte pass van Iversen vanop recht waarbij een opnieuw vrijstaande Johnsen de bal maar in te koppen had vanop vijf meter. Het derde doelpunt kwam er na een fout op Braaten. Steffen Iversen nam de penalty en zette die eenvoudig om in een doelpunt.

Sandefjord – Ham-Kam: 2-1
Nieuwkomer Sandefjord heeft zijn eerste zege in de Tippeligaen beet. Beide ploegen hadden een punt en geen goals gehaald uit de vorige wedstrijd en blijkbaar liet alleen Sandefjord zich inspireren tot beter resultaat. De wedstrijd ging een tijd gelijk op maar na een half uur kwam de thuisploeg op voorsprong toen de bal via corner bij . Arnar Førsund kon zich vrijspelen en de bal met rechts in doel binnenwerken. Sandefjord leek van de faalangst bekomen te zijn en de debutantenploeg speelde zoals ervaren topspelers. Na dit eerste doelpunt bleef de thuisploeg de druk hoog houden en liet Ham-Kam nooit in de wedstrijd komen. In de 74e minuut kwam een echt pareltje. Andreas Tegstrøm met een lob en de bal kwam vanop 25 meter in doel terecht, zo ging Sandefjord verdiend met 2-0 aan de leiding. De trainer van Ham-Kam, Frode Grodås, draagt twee begrippen hoog in het vaandel, snelheid op het middenveld en agressiviteit. Dat laatste nam Espen Olsen net even te letterlijk toen hij in de toegevoegde tijd Tom Kristoffersen neerhaalde en voor het fluitsignaal de douche mocht opzoeken. Tegen het einde van de wedstrijd kon Juha Pasoja de eer redden voor Ham-Kam maar Sandefjord mocht verdiend met de drie punten aan de haal gaan.

Tromsø – Stabæek: 0-1
Stabæk is terug en dat zal Tromsø geweten hebben. Het was ook duidelijk geen goede avond voor de thuisploeg. Ze kregen nochtans vele goede kansen maar de anders zo trefzekere Ole Martin Årst liet verstek gaan. Met amper twintig minuten gespeeld werd het 0-1 via een doelpunt van Daniel Nannskog. Nannskog won een duel met verdediger Morten Pedersen en kon zo de bal in het doel van Stamatopoulos zetten. Tromsø protesteerde nog omdat het een vrije trap probeerde af te dwingen maar slaagde daar niet in. De thuisploeg begon meer druk te zetten maar slaagde er niet in om een doelpunt af te dwingen.

Viking – Fredrikstad: 1-1
Zowel Viking als Fredrikstad speelden goed voetbal maar slaagden er niet in om echte goede kansen te creëren. Het duurde tot in de tweede helft vooraleer er gescoord werd. Alexander Ødegaard kreeg de bal te pakken en legde die mooi af voor Mambo Mumba die geen moeite had met de bal in doel te werken en keeper Shaaban kansloos liet. Drie minuten later stonden beide teams weer gelijk nadat Erik Ramberg de bal vanop 10 meter in doel kon schieten. Zowel Viking als Fredrikstad hebben nu twee wedstrijden waarin ze met een puntje genoegen moesten nemen. Beide teams lieten echter een positieve indruk na en dat belooft voor het verdere verloop van de competitie.

Odd Grenland – Molde: 0-0
Odd en Molde kwamen niet verder dan een paar kleine kansen. Espen Ruud had nog de beste mogelijkheid toen hij een duel won van Øyvind Gjerde voor het doel maar kopte de bal net naast het doel. Meteen de eerste en tevens de beste kans van de wedstrijd. Molde zou nog twee doelpogingen wagen tegen het einde van de wedstrijd. Ohr speelde zich vrij vanop rechts en kon de bal naar Konate passen die richting doel van keeper Jarstein kopte maar de bal kwam in het zijnet terecht. Vlak voor het einde van de wedstrijd probeerde ook Rob Friend het met een kopbal maar de bal ging hoog over het doel. Zowel Odd als Molde moest een van hun sterkhouders missen en dat was te merken. Bij Odd ontbrak aanvoerder Tommy Svindal Larsen wegens ziekte en bij de bezoekers was het Daniel Berg Hestad die ontbrak wegens een schorsing. Dat liet zich zien in de weinige offensieve acties. De brilscore was dan ook een logische uitslag.

Vanavond werd de wedstrijd tussen Brann en Lillestrøm afgewerkt. De stand eindigde met 1-1.

Het was wachten op de tweede helft vooraleer er meer leven in de wedstrijd kwam en beide ploegen wisten te scoren. Op het half uur kreeg Erik Huseklepp de beste kans in de eerste helft. Hij kon zich op rechts vrij spelen en tot vlak voor doel komen maar keeper Müller kon de bal in corner werken. Twee minuten later kwam Hanstveit dicht bij een doelpunt maar de bal ging net naast het doel.

Tien minuten na de pauze sloeg Robbie Winters toe. Winters brak los en nam de bal mee het veld over op Lillestrøms speelhelft. De Schot aarzelde niet en probeerde met een schot vanop 25 meter, keeper Heinz Müller kon er niks tegen beginnen. Lillestrøm boog niet in ging direct in de tegenaanval. De bezoekers zetten de thuisploeg een hele tijd onder druk. Na een kopbal van Occean die op de dwarslat terecht kwam en een geweldige redding van keeper Håkan Opdal op een schot van Christoffer Andersson kwam dan toch de gelijkmaker via Olivier Occean vanop vijf meter. Zo bleef de score gelijk, hoewel Brann misschien de drie punten had kunnen pakken. Midden in de tweede helft was het immers klaar en duidelijk hands van Anders Rambekk na een corner maar ondanks protesten van Brann kende ref Espen Berntsen hen geen strafschop toe. [TH]